TÜİK TEFE TÜFE Kasım 2021 Resmi Kira Artış Oranı! Ev ve İşyeri Kiralarına Kaç TL Zam Geldi Hesaplama Tablosu

Kasım ayı kira artış oranı ve Ekim ayı enflasyonu açıklandı. TÜİK TEFE TÜFE Kasım 2021 resmi kira artışı zam oranı ile işyeri ve ev kiralarına ne kadar zam geldi? Resmi kira artışı zammı hesaplama!
TÜİK TEFE TÜFE Kasım 2021 Resmi Kira Artış Oranı! Ev ve İşyeri Kiralarına Kaç TL Zam Geldi Hesaplama Tablosu

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK merakla beklenen enflasyon raporunu yayımladı. Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş ne yazık ki Kasım ayında da devam ederken yaşanan yükseliş kiracıları da üzdü. Ekim ayı itibari ile imzaladığı kira sözleşmesi tarihi sona eren ve Kasım ayı itibariyle zamlı kira ödeyecek olan kiracılar için resmi zam oranı belirlenmiş oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yasal düzenleme ile hatırlanacağı üzere resmi kira artış oranı kiracıların enflasyon nedeni ile mağdur olmasını engellemek adına 12 aylık ÜFE ortalaması yerine 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı. Yapılan yeni düzenlemeye rağmen kiracılar yükselen enflasyon rakamları nedeni ile yine de yüksek bir zam oranı ile karşı karşıya kaldı.

EV VE İŞYERİ KİRALARINA ZAM ORANI NASIL HESAPLANIR, EV SAHİBİ KİRACIYA EN FAZLA YÜZDE KAÇ ORANINDA ZAM YAPABİLİR?

Kira artış oranı için yapılan yasal düzenleme ile resmi kira zam oranı Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından o ay için ilan edilen enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaktadır. Bu rakam hem işyeri hem de konut kirası için yapılacak olan zamlar için kullanılabilecek tavan zam oranıdır.

TÜİK TEFE TÜFE Kasım 2021 Resmi Kira Artış Oranı! Ev ve İşyeri Kiralarına Kaç TL Zam Geldi Hesaplama Tablosu

Yani ev ve işyeri sahipleri kiracılarına en fazla o ay için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması kadar zam yapma hakkına sahiptir. Bu oran yasal zam oranı sınırı olup ev sahibinin bu oranın üzerinde zam yapması kanunen yasaklanmıştır. Ancak daha düşük bir oranda zam yapılması için tarafların karşılıklı rızası yeterlidir.

TÜİK TEFE TÜFE EKİM AYI ENFLASYON RAPORU 2021 YAYIMLANDI!

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş ne yazık ki Ekim ayında da devam etti. TÜİK tarafından açıklanan Ekim 2021 enflasyon rakamları raporu ile rakamlar beklentilerin üzerine çıktı. TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre ,75, bir önceki yılın aynı ayına göre ,89 ve on iki aylık ortalamalara göre ,09 artış gerçekleşti.

KASIM 2021 KİRA ARTIŞ ORANI! KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?

TÜİK tarafından açıklanan rapora göre 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 17,09 olarak gerçekleşti.

KASINM 2021 KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA TABLOSU

Konut Kirası: 1.000 Lira

TÜİK TEFE TÜFE Kasım 2021 Kira Artış Oranı: % 17,09

Kasım Ayı Kira Zammı Tutarı: 170,90 TL

Kasım 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.170,90 TL

TÜİK TEFE TÜFE Kasım 2021 Resmi Kira Artış Oranı! Ev ve İşyeri Kiralarına Kaç TL Zam Geldi Hesaplama Tablosu

EV SAHİBİ KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPAR?

Ev ve işyeri sahipleri ile kiracıların uyacağı kurallar için kira sözleşmesi adı verilen sözleşme imzalanır. Kira sözleşmesi üzerinde kira tarihinin bitiş tarihini gösteren bir ibare yer almıyorsa bu durumda kira sözleşmesi 12 aylık yani 1 senelik düzenlenmiş kabul edilir.

Kira sözleşmesinin sona erme tarihinden önce taraflardan biri ihbarname yollayarak kira sözleşmesinin feshini talep etmediyse bu durumda kira sözleşmesi otomatik olarak yenilenmiş kabul edilir. Bu yenileme işleminde ev sahibinin kiraya zam yapma hakkı ortaya çıkar. Ev sahipleri kiraya en fazla o ay için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon raporunda yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması oranı kadar zam yapabilir.

Bu oranın üzerine çıkılması yasaktır. Kira sözleşmesinde kiraya yüzde 25 oranında zam yapılacağı yazsa dahi o ay için açıklanan TÜFE ortalaması yüzde 20 ise bu durumda ev sahibi kiraya en fazla yüzde 20 oranında zam yaparak sözleşmeyi yenileyebili. Bu oranın üzerinde zam yapılması yasakken söz konusu oran tavan zam oranı olarak uygulanır ve ev sahibinin daha düşük bir oranda zam yapmasına engel bir durum söz konusu değildir.