Türkiye'de 2020'de Konut Satışları Düşük Faizli Konut Kredisi Kampanyası İle Rekor Kırdı Ama Ev Sahipliği Oranı Azaldı!

2020 yılında kamu bankaları düşük faizli konut kredisi vermiş ve Türkiye'de konut satışları rekor kırmıştı. Ancak bu denli yüksek konut satışına rağmen Türkiye'de ev sahipliği oranı geriledi. Herkes bu gerilemenin neden kaynaklandığını merak ediyor. Konut satışlarına rağmen ev sahipliği oranı neden geriledi?
Türkiye'de 2020'de Konut Satışları Düşük Faizli Konut Kredisi Kampanyası İle Rekor Kırdı Ama Ev Sahipliği Oranı Azaldı!

Resmi verilere göre Türkiye'de pandeminin çıktığı ilk yıl olan 2020'de 1 milyon 499 bin 316 adet konut satılarak erkor kırılmıştı. Bu konut satış rekorunda kamu bankaları olan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafıundan temin edilen düşük faizli konut kredilerinin etkisi çok büyük oldu. 2020'de ipotekli konut satış rakamı yüzde 72,4 oranında artmış ve 573.337 adet konut kredi kullanılarak satın alınmıştı.

EV SAHİPLİĞİ ORANI AZALDI

Konut satışlarında bu denli yüksek rakamlara ulaşılan bir yılın ardından Türkiye'de ev sahipliği oranının artması yönünde bir beklenti oluşmuştu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Türkiye'de ev sahipliği oranı çıkacağı yerde düştü. TÜİK'in 2020 verilerine göre oturdukları konutlara sahip olanların oranı yüzde 1 azalarak yüzde 57,8'e düştü. Kirada oturanların oranı ise yüzde 0,6 artışla yüzde 26,2 oldu. Lajmanlarda oturanların oranında da yüzde 0,1 azalma kaydedildi ve yüzde 1,2'ye geriledi. Kendi konutunda oturmayan ama kira ödemeyenlerin oranı da yüzde 0,4 artışla yüzde 14,7'ye çıktı.

KONUT KREDİSİ KAMPANYALARINDAN KİMLER FAYDALANDI?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman konut piyasası ile alakalı olarak çıkan bu rakamları değerlendirerek, “Dünya genelinde kiracılık yükseliyor. İnsanlar artık varlıklarıyla ev satın almak yerine paylaşım ekonomisini tercih etmeye başladılar. Türkiye'de ev sahipliği oranlarının azalmasında gelir dağılımındaki bozulma etki oluyor. Alttan gelen nesiller yeni bir ev satın almak için zorlanıyorlar.

Birikimleri olanlar ikinci ve üçüncü konutlarını satın alıyorlar. Bundan dolayı konut satışları artarken ev sahipliği oranı azalıyor. Anlaşılıyor ki düşük faizli konut kredisi kampanyalarından ev sahibi olmayanlar değil servet biriktirmek isteyenler faydalanmışlar.” dedi.