Türkiye'de Koronavirüste En Riskli Şehirler Hangileridir? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay'dan Flaş Açıklama!

Türkiye koronavirüs salgını tehdidi ile karşı karşıya kalırken vatandaşların tedirgin bekleyişi devam ediyor.
Türkiye'de Koronavirüste En Riskli Şehirler Hangileridir? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay'dan Flaş Açıklama!

Türkiye koronavirüs salgını tehdidi ile karşı karşıya kalırken vatandaşların tedirgin bekleyişi devam ediyor. Koronavirüs ile mücadele için oluşturulan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, Türkiye'de koronavirüsün yayılması açısından risk taşıyan şehirlerini açıkladı.

Türkiye koronavirüsün yayılmaması ve ülke çapında büyük bir tehdit haline gelmemesi için yoğun çaba sarfederken bilim adamları da zaman zaman vatandaşları bilgilendiriyorlar. Koronavirüs ile mücadelede danışılan bir topluluk olarak meydana getirilen Bilim Kurulu'nun üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, bu kapsamda çok önemli açıklamalara imza attı.



Koronavirüsün Türkiye'de hangi şehirlerde daha fazla risk oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Doğanay, “En riskli şehir İstanbul'dur. Hem nüfus kalabalık hem de yurt dışına gidip gelenlerin sayısı burada fazladır. İkinci sırada Ankara gelmektedir. Üçüncü sırada ise İzmir bulunmaktadır. Ardından Antalya ciddi bir risk taşıyan bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların yanında Van da ciddi bir risk altındadır. Bunun sebebi de İran'a olan yakınlığıdır. İran'da çok önemli koronavirüs vakaları yaşanmaktadır.” dedi.



Koronavirüsün insanlar üzerinde nasıl etkili olduğunu anlatan Doğanay, “Bu virüs tıpkı grip gibi yayılım gösteriyor. Solunum yollarıyla bulaşıyor. Bu sebeple hapşırırdıktan ve öksürdükten sonra ellerin yıkanması çok mühimdir.” şeklinde konuştu.



Koronavirüsün aylara göre nasıl etkileşim halinde bulunacağını da açıklığa kavuşturan Mehmet Doğanay, “Şu anda Mart'ın sonundayız. Önümüzdeki iki hafta çok önemli. Bu virüs kapalı alanlarda bulaşıyor. Havalar ısındıkça insanlar kapalı alanlarda bulunma eğiliminden vazgeçecekler. Bu da enfeksiyon sayısını ciddi miktarda düşürecektir. Nisan ayında havaların açmasıyla insanlar evlerinden çıkacak ve evler daha çok havalandırılacak. Güneş ile birlikte kuruma başlayınca virüs sayısı azalacaktır. Haziran ayı ile normal hayatımıza döneceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.



Koronavirüsün sona erdikten sonra yeniden çıkabileceğini belirten Doğanay, “Corona da grip gibi az sayıda enfeksiyonla devam edecek mi diye bir düşüncemiz var. Kanaatimce Kasım ayından itibaren havalar soğudukça yine koronavirüs vakaları olacaktır. Ancak vaka sayısı şimdikinden çok daha az seviyede kalacaktır.” dedi.