Türkmenistan Gezi Rehberi

Türkmenistan seyahatinizde nereleri gezebilirsiniz? Ülkenizdeki tarihi, turistik ve doğal güzellikler hakkında detayları yazımızdan inceleyebiliriz.
Türkmenistan Gezi Rehberi

Türkmenistan seyahatinizde nereleri gezebilirsiniz? Ülkenizdeki tarihi, turistik ve doğal güzellikler hakkında detayları yazımızdan inceleyebiliriz.

Türkmenistan’da gezilecek yerler, gezilecek yerler yoğunluk olarak başkent Aşkabat’ta yer almaktadır. Dünyadaki doğalgaz kaynaklarına sahip olan büyük ülkelerden biridir.



Doğalgaz rezervlerinin %12’si Türkmenistan’da yer almaktadır. Başkenti Aşkabat bir diğer adıyla Beyaz Mermer Şehri olmuştur. Ülkenin en büyük şehridir. Ahal, Balkan, Daşoğuz, Lebap ise Türkmenistan’ın başlıca önemli şehirlerindendir. Köhne Ürgenç, Ortaçağ harabelerinin bulunduğu şehirdir ve 2005 yılında UNESCO Dünya Miraslari Listesi’ne girmiştir.



Bir diğer şehri olan Merv, ülkenin dördüncü ve büyük Karakum Çölü’nde bulunan bir şehirdir ve İpek yolu üzerinde bulunmaktadır. Önemli bir sanayi merkezidir. Orta Asya ülkelerinden biri olan Türkmenistan’da Türkmence dili yoğun olarak konuşulmaktadır. Bunun yanında Rusça, Özbekçe, Kazakça ve Türkçe de konuşulan diğer diller arasındadır. Halkın çoğunluğu Müslüman’dır.



Topraklarının büyük kısmı çöl olan Türkmenistan’ın yaklaşık %4’lük kısmı tarım için, %17’si ise otlak alan olarak kullanılmaktadır. Kurak ve sıcak bir iklime sahiptir. Yazın sıcaklık 50 dereceyi bulmakta, kışın ise -25 derece kadar düşmektedir. Dünya’nın en büyük gaz üreticisi olan ülkenin ekonomisini büyük miktarda doğalgaz ve pamur üretimi üstlenmektedir. Türkmenistan halkı bu doğalgazdan ücretsiz olarak yararlanmaktadır. Dünya’nın en büyük 9. Pamuk üreticisi olarak kabul edilmektedir. Rusya başta olmak üzere birçok ülkee pamuk ihracatı gerçekleştirir.



Türkmenistan göçebe olan Türkmen köklerine sahip olduğu için halkın yaşama kültürlerine yansımıştır. At binme sporlarına önem gösterdikleri gibi Dünya’nın en iyi ve en güzel atlarına sahiptirler. Politik duruşu sebebiyle gelen turistlere bir takım kurallar koymaktadırlar.



Türkmenistan’ın Tarihi



Türkmenistan bir süre boyunca Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içinde özerk olarak varlığını sürdürmüştür. Sonraki yıllarda ise eski Buhara ve Harezm Türkmen bölgelerini içine almıştır. 1990 yılında Saparmurat Niyazov’un cumhurbaşlığına geçmesiyle birlikte bir yıl sonra bağımsızlığını ilan etmiştir. Günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biridir ve TÜRKSOY’un üyesidir.

1. Türkmenistan’da Gezilecek Tarihi Yerler



Türkmenistan Gezi Rehberi



Türkmenistan’daki tarihi mekanlar oldukça fazladır ve Türkmenistan’da ziyaret edilmesi gerekenler listesinin başında yer almaktadırlar.



- Marı: Türkmenistan’ın en büyük 4. şehridir. Önemli bir sanayi kenti olmakla birlikte Karakum Çölü’nde bir vaha şehridir. Bir çok tarihi ve doğal yapıya ev sahipliği yapmaktadır.



- Marı Şehir Müzesi: Şehrin ve ülkenin tarihini daha iyi anlayabilmek için bu müze mutlaka ziyaret edilmelidir.



- Koneürgenç: Önemli bir Orta Asya şehridir. Tarihi oldukça eskiye dayandığı için tarihi yapıları ile meşhurdur. Birçok antik kenti içermektedir. Ülkenin en çok ziyaret edilen kentlerinden biridir.



- Gonur Depe: M.Ö. 2500 yıl öncesine dayanan tarihi ile 55 dönümlük bir arkeoloji alanıdır. Yunan-Rus arkeolog Viktor Sarianidi tarafından keşfedilmiştir ve bölgede Zerdüşt dinine ait birçok tapınak içermektedir.



- Tarafsızlık Anıtı: Ülkenin başkenti olan Aşkabat’ta yer alan bu anıt 1995 ile 1998 yılları arasında inşa edilmiştir. 75 metre uzunluğunda olan bu yapı, 3 ayaklıdır.



- Türkmen Ulusal Müzesi: Ülkenin başkentinde yer alan bu müzede çok sayıda eser sergilenmektedir. Antik eserlerden tablolara, heykellerden halı ve kilimlere, kumaştan yerel giyime kadar yaklaşık 500.000 koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.



- Nisa Antik Kenti: Bagir Köyü’nde yer almaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda 2500 yıllık Perslere ait bir kraliyet binasına ve Part Kalesine ulaşılmıştır.



- Bağımsızlık Anıtı: Başkentte yer alan bu anıt, 1991 yılında ülkenin bağımsızlığına kavuşmasının bir simgesi olarak yaptırılmıştır.



- Cehennem Kapısı: Derveze Çukuru olarak da bilinen bu yapı, bir doğalgaz kuyusudur. 1971 yılında Dünya’nın en büyük doğalgaz rezervi keşfedilmiştir fakat Sovyet Rusya’nın ileri gitmesiyle birlikte dev bir çukur oluşmuştur. Zehirli gazların çıkmasını engellemek için ateşin yanmasına izin verilmiştir ve o tarihten bu yana yanmaya devam etmektedir bu yüzden Cehennem Çukuru olarak bilinmektedir. Sonucu hâlâ merak konusudur.



- Türkmen Halı Müzesi: 1994 yılından beri faaliyette olan bir müzedir. Çok fazla halının sergilendiği geniş bir koleksiyonu ve halı eşyalarını içermektedir.



- Türkmenbaşı Ruhi Camii: Aşkabat’ta yer aln bu cami 2002 ve 2004 yılları arasında yaptırılmıştır. Dünya’nın en büyük kubbesine sahip camisidir.



2. Türkmenistan’da Gezilecek Modern Mekanlar



Türkmenistan’daki modern mekanlar genellikle restoran ve kafeleri içermektedir.



- Merdem Restoran



- Restoran Soltan



- Altyn Ada Pub



3. Türkmenistan’ın Meşhur Yemekleri



Türkmenistan Gezi Rehberi



Türkmenistan’ın geleneksel yemekleri, Türkmen kültüründen gelmektedir.



- Bütün Türk boylarında olduğu gibi ekmeğin oldukça önemli bir yeri vardır. Mayalı hamurlarla yapılan başlıca ekmekleri; çörek, pelir, yağlı petir ve külçedir.



- Türkmen Pilavı: Türk pilavına benzemektedir fakat Türkmen pilavında havuç, et, soğan, sarımsal gibi malzemeler de eklenir. En meşhur yemeklerinden biridir.



- Türkmen Mantısı: Bu mantı için Türkmenler özel tencere kullanmakadır. Tencere birkaç katlı olup, diğer katları delikli olacak şekilde ayarlanmıştır. En alttaki su kaynarken mantı delikler sayesinde buharda pişer. Bi delikli tencerenin tabanı yereyağı ile yağlanır. Mantılar delikli kısma dizilir ve en alta su koyulur. 40 dakikalık bir süre pişince katlar değiştirilir, bunun amacı katların eşit şekilde pişmelerini sağlamaktır. Mantı pişince tepsiye aktarılıp tereyağlanılır.



- Türkmen Kavunu: 400’den fazla kavun çeşidi bulunan Türkmenistan’ın en tatlı kavunları Gülabi olarak bilinir. Türkmenistan’ın 60 dereceyi bulan sıcaklarında hiç su verilmeden yetiştirilir. Bıçakla kesilmek istendiği zaman karpuz gibi patlayarak parçalara bölünebilir. Türkmenistan’da kış aylarında ise Yaşlı Kız adındaki kavun rağbet görmektedir.



4. Türkmenistan’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar



Türkmenistan Gezi Rehberi



Türkmenistan’da yapmadan dönmemeniz gerekenler şeylerin en başında tarihi mekanları gezmek vardır.



- Türkmenistan’ın eski ve zengin halı kültürü mutlaka görülmelidir. Türkmen Halı Müzesi mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.



- Türkmenistan’a ait yemekleri deneyebilir, bildiğiniz yemeklerin Türkmen yorumlarını da deneyebilirsiniz.



- Müslümanların yoğunlukta olduğu bu ülkede camilerin özel bir yeri vardır, bu yüzden bu yapıları mutlaka ziyaret etmelisiniz. En çok öne çıkanlar Ertuğrul Gazi Camisi ile altık kubbesi ile dikkat çeken Gypjak Camisidir.



- Bağmsızlığı her yere işleyen bu ülkedeki anıtlar mutlaka ziyaret edilmelidir.



- Çöl pazarı alışverişine mutlaka uğramalısınız. Şehrin 9 km dışında bulunmaktadır ve baharatlardan eski eşyalara kadar birçok şey içermektedir. Özellikle el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.



- Ulaşımın ucuz ve rahat olması araç kiralamayı alternatif olarak sunmaktadır. Böylece tarihi mekanları ve doğal güzellikleri daha rahat gezme fırsatı elde edilebilir.



- Bir çok festivale ve bayrama ev sahipliği yapmaktadır bu yüzden yakın olanlarını kaçırmamalı ve mutlaka eğlencelere katılmalısınız.



5. Türkmenistan’daki Gezinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler



Türkmenistan’daki tatiliniz için uyarılar, oldukça katı kurallar olabilmektedir.



- Eğer turist olarak gidiyorsanız başkentte fotoğraf çekmek, açık alanlarda sigara ve alkol tüketmek ve gece 23.00’ten sonra sokağa çıkılması yasaktır.



- Seyahat edilebilmesi için vize alınması zorunludur.



- Türk erkeklerinin Türkmen kızlara rahat vermemesi sebebiyle Türklerden nefret etmektedirler.



- Turistler, uçağa bindiğin andan itibaren ülkeyi terk edene kadarki zaman dilimi içerisinde cumhurbaşkanı Gurbanguli tarafından izlenmektedir.



- Vize alınırken orada kalınacak otel ya da mekan belirtilmek zorundadır ve belirtilen yerde kalınmazsa sınır dışı edilir.



Emlak365.com Özel İçerik