Üniversiteyi kazanan öğrenciler dikkat! Ev kiralamak için acele etmeyin!

Geçtiğimiz günlerde üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri kiralık ev telaşı sardı.
Üniversiteyi kazanan öğrenciler dikkat!  Ev kiralamak için acele etmeyin!

Geçtiğimiz günlerde üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri kiralık ev telaşı sardı. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal öğrencileri kiralık ev tutmadan önce uyardı.

Üniversite tercihlerinin sonuçlanmasının ardından öğrencilerin hangi şehirde eğitim alacağı belli oldu. Öğrenciler başta olmak üzere öğrenci velileri de çocukları için sağlıklı bir ortamda üniversite okumasını istiyor. Çocuklarının üniversite okurken sıkıntı çekmesini istemeyen anne ve babalar ilk başta hemen kiralık ev ya da özel yurt arayışına giriyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal öğrencilerin özel yurt veya ev tutarken mağdur olmaması için dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.



EVİ KİRALARKEN ÇOK DİKKATLİ OLUN!



Üniversiteye yeni yerleşen öğrencilerin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (YURTKUR) yurtlarına yerleşememeleri durumunda özel yurtları ve ev kiralamayı tercih ettiklerini ifade eden Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, öğrencilerin bu süreçte çok fazla hataya düştüklerini bildirdi.



EKSİK VE TAMİRAT GEREKEN DURUMLARI BELİRLEYİN



Öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamak için hata yapabildiğini veya dolandırıcılarla karşı karşıya kalabileceğini söyleyen Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, "Öğrenci okula başladıktan sonra yeni arkadaşlar ediniyor veya kira ağır geldiği için kendi sınıfından başka insanlarla beraber kalmaya karar veriyor. Bu gibi durumlarda ev sahibi problem çıkarabiliyor. Bu yüzden kiralık ev sözleşmesi yaparken evde kaç kişinin kalacağı gibi durumlar mutlaka sözleşmede belirtilmeli. Sözleşme kiracı lehine olduğu için geri adım atılmadığı takdirde hiçbir problem yaşanmaz. Ayrıca evin fiziki özellikleri incelenmeli, eksik veya tamirat gereken durumlar önceden belirlenmeli." dedi.



KENDİSİNE AİT OLMAYAN DAİRENİN FOTOĞRAFIYLA KANDIRIYOR



Öğrencileri dolandırıcılara karşı da uyaran Koçal, "Mesela kişi kendisine ait olmayan dairenin fotoğrafını ilana koyup ilgi çekiyor. Bu kişiler kendilerini arayanlara, 'İlandaki daireye çok talep var, ciddi düşünüyorsanız kaporayı yatırın.' diyor. Hesaba para yattığı andan itibaren telefonlarını kapatarak ortadan kaybolan bu kişilere bir daha da ulaşılamıyor. Bu gibi mağduriyetlerle karşılaşmamak için daire görülmeden peşinat, kapora verilmemeli, depozito ev sahibine verilmeli, hatta hesabına yatırılmalı." İfadelerini kullandı.



Emlak365.com