Üsküdar'da Kentsel Dönüşüme Karşı Çıkanların Evi Yıkılmıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Üsküdar'da çalışmalarına başlanılan kentsel dönüşüme karşı çıkan vatandaşların evlerinin ne olacağı ile ilgili soruları cevapladı.
Üsküdar'da Kentsel Dönüşüme Karşı Çıkanların Evi Yıkılmıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Üsküdar'da çalışmalarına başlanılan kentsel dönüşüme karşı çıkan vatandaşların evlerinin ne olacağı ile ilgili soruları cevapladı.

Üsküdar Belediyesi öncülüğünde başlatılan Örnek Dönüşüm hareketinde ilk adım Çamlıca’da atıldı. Kentsel dönüşüm çalışmalarının başlaması ile beraber, itirazları da peşinden getirdi.

Üsküdar'da kentsel dönüşüm kapsamında belediye ile uzlaşmaya varamayanların evleri yıkılacak mı?

Karşı Çıkanların Evleri Yıkılmıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, vatandaşların itiraz ettikleri bir durum varsa dinlemeye hazır olduğunu belirtti. Yıkıma karşı olan vatandaşların var olduğunu ve onları dinlemeye hazır olduklarını belirten Mehmet Özhaseki; "Yıkıma karşı çıkan vatandaşların evlerini yıkmıyoruz. Anlaştığımız insanların evlerini yıkıyoruz.

İtirazı olanlar da kimlerse buyursunlar sonuna kadar dinlemeye hazırım. Doğrusu hayırlı bir işe başlıyoruz, evlerini sağlıklı bir hale getireceğiz. Çok güzel kimlikli yapılar yapacağız. Şu an evleri bir olanların değeri, en az 3 misli değerlenmiş olacak.

Değerli belediye başkanımız da burada kiralarını verecek. Vatandaş inşaat süresi boyunca kiralarını alacak belediyemizden” açılamasında bulundu.

Yaşanmışlıklara Saygı Duyuyoruz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, vatandaşların mahallelerinden ayrılmak istemediğini, alışkanlıklarının ve komşuluk ilişkilerinin olduğunu belirtti.

Yaşanmışlıkların var olduğunu ve saygı duyduklarını belirten Mehmet Özhaseki; “Bunlara saygı duyuyoruz. Sonuna kadar da bunu böyle yapmaya devam edeceğiz. Şöyle bir mantıkla yaklaştıkları zaman buna hak vermemiz mümkün değil; “Efendim burada emsalleri iki üç misli arttırın.” O zaman İstanbuldaki konut sayısı tam 2 misline çıkacak.

İstanbuldaki insan sayısı tam 2 misline çıkacak. Sosyal donatı alanı denilen, okul, yeşil alan, kaldırım hepsi aynı duracak ama konut sayısı 2 misli. Hiç çekilmez hale gelen yaşam ortaya çıkacak. Bunu yapmamız mümkün değil” dedi.

Evlerin Değeri Yükselecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm alanında yer alan evlerin değeri şuan 200 ile 300 bin lira iken dönüşüm ile birlikte bu rakamların 700 ile 800'lere çıkacağını belirtti.

Dönüşüm projesi ile evlerinin neredeyse birebir karşılığını aldıklarını belirten Mehmet Özhaseki; “180 bin metrekarelik alanda, bin 400 kişi kadar vatandaş var. Onların hepsinin evleri veriliyor. Neredeyse birebir karşılığı da veriliyor. Yani orada eski bir eviniz var, evin değeri şu an 200-300 bin lira ise bittiği zaman bire bir alıyorsunuz.

Burada 700-800 bin liradan aşağı hiçbir ev etmeyecek. Bu aradaki farkı ve zararı kamu sübvanse ediyor, çok açık bir şekilde. Niye? Burası göz bebeği bir yer. Boğaz’n ön görünümünde, Boğaz Köprüsü’nü geçen herkes burayı görecek. Yüksek kat olmayacak. Özellikle yüksek bölgelerde, tepelerde 2-3 katlı, aşağılarda kottan kurtulan yerlerde bodrumuyla beraber 5 kat verilebilecek.”

Yüzde 20’si TOKİ’nin

Vatandaşların evinin karşılığında her bir vatandaşa en az bir ev vermeye gayret etiklerini belirtti. Dönüşüm projesi ile ne kadar konut çıkarsa yüzde 80'inin vatandaşa verildiğini belirten Mehmet Özhaseki, sadece yüzde 20'sinin TOKİ'ye kaldığını açıkladı.