Uzmanı Açıkladı: Kira Sözleşmesi Bitmeden Evden Çıkarmak!

Son dönemde kiraların yükselmesi ile bazı ev sahipleri fırsatçılığa başladı. Peki,kira sözleşmesi bitmeden kiracı evden çıkarılabilir mi?
Uzmanı Açıkladı: Kira Sözleşmesi Bitmeden Evden Çıkarmak!

Piyasada kiralık ev bulmak zorlaşırken yaşanan süreçte acil kiralık ev arayışında olan kişilerin talebi ile ev sahipleri ve emlakçılardan beklenmedik bir hamle gelmişti. Bazı uyanık ev sahipleri ve emlakçılar yüksek fiyatla ev arayan kişilere ev bulabilmek adına kiracıları evden çıkarmaya başlamıştı.

Uzun süredir aynı evde oturan ve bu nedenle kirası daha düşük kalan kiracılar çeşitli bahaneler ile evden çıkartılırken süreçte ev sahiplerine kritik uyarı geldi. Peki, ev sahibi kafasına göre kiracıyı çıkarabilir mi, kira sözleşmesi bitmeden kiracı evden çıkabilir mi?

KİRA SÖZLEŞMESİ BİTMEDEN KİRACI EVDEN ÇIKARILABİLİR Mİ?

Kira sözleşmesi hem kiracının hem de ev sahibinin hakkını korumak adına imzalanan özel sözleşmeler olup her iki tarafı da bağlayıcılığı bulunmaktadır. Üzerinde aksini gösteren bir madde bulunmadığı sürece kira sözleşmesi 1 senelik olarak düzenlenmiş kabul edilir. Kira sözleşmesi tarihi sona ermesine rağmen iptal edilmediği takdirde yenilenmiş kabul edilir.

Kira sözleşmesi devam ederken ev sahibinin kiracıyı çıkarması belirli şartlara bağlanmıştır. Konu hakkında açıklama yapan Avukat Mahir Orak “Sözleşme bitmeden kiracının çıkarılması söz konusu olamaz. Ev sahibinin bunu yapabilmesi için haklı nedenleri olmalı.

Bu nedenler başında kira borcunu ödemediği için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması geliyor. Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir" diyerek belirli şartlar arandığını hatırlattı.

Uzmanı Açıkladı: Kira Sözleşmesi Bitmeden Evden Çıkarmak!

Ev sahibinin izni alınmadan konutta yapılan büyük bir tadilatın da kiracının haklı tahliye sebepleri arasında yer aldığını belirten Avukat Orak evin bir başkasına satılması durumunda ise yeni mal sahibinin kiracıya ihtar çekmesi gerektiğini belirtti.

İhtar tarihini takip eden 6 ay boyunca kiracı yeni bir ev bulup taşınamaması durumunda evde oturma hakkına sahip olurken bu sürenin dolmasına rağmen evin tahliye edilmemesi durumunda ise yeni ev sahibi tarafından tahliye davası açılmalıdır. Evin kiracının içerisinde durmasının mümkün olmayacağı şekilde tadilata girecek olması da kiracının devam eden kira sözleşmesine rağmen evden çıkmasını gerektirmektedir.