Vergi Kanunu Teklifinde Değişiklik! İşte Kanun Teklifinden Çıkarılan O Madde!

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden Vergi Usulü Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nde değişikliğe gidildi.
Vergi Kanunu Teklifinde Değişiklik! İşte Kanun Teklifinden Çıkarılan O Madde!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Vergi Usulü Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi hakkında görüşmeler devam ediyor. Gelen son dakika bilgisine göre kanun teklifinde bir madde üzerinde değişikliğe gidildi. Oldukça tepki çeken ilgili kanun değişikliği maddesi tamamen geri çekildi.

VERGİ KANUN DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİNDE 4. MADDE GERİ ÇEKİLDİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen Vergi Usulü Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi hakkında Genel Kurul görüşmeleri devam ederken sürpriz bir gelişme yaşandı. AK Parti milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı'na verilen değişiklik önergesi ile 64 maddelik kanun teklifinin 4. maddesinin teklif metninden çıkartılması istendi.

BEYANNAME TARİHLERİ İLE ALAKALI TEKLİF GERİ ÇEKİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan Vergi Usulü Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmelerinde iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında bir madde üzerinde tartışmalar yaşandı. Sektörlerin tepkisine de neden olan bu maddenin tekliften çıkartılmasına karar verildi. Tekliften çıkartılan kanun maddesinin beyanname tarihleri ile alakalı değişiklik yapmayı öngören kanun teklifi olduğu bildirildi.

NEDEN TEKLİF GERİ ÇEKİLDİ, NEDENİ NE?

Gelir ve kurumlar vergisinde beyanname tarihleri geri çekilen kanun teklifi maddesine göre bir ay öne çekiliyordu. Bu maddenin geri çekilmesinin gerekçesinde ise gelir vergisi beyannamelerinin Mart ayında, kurumlar vergisi beyannamelerinin de Nisan ayında verilmesine dair yerleşik uygulamalar olduğu ve bu konuda da başka düzenlemelerin bulunduğu ifade edildi. Vergi usül yasasında tarihlerin bir ay geri çekilmesinin diğer kanun maddeleri ile çelişeceği ve ciddi bir karışıklığa neden olabileceği belirtildi. Ayrıca bu ekilde birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarım işlerine dair vergilendirilmesinde de yaşanabilecek karmaşanın önlenebileceği bildirildi.

VERGİ KANUNU NASIL KABUL EDİLECEK?

TBMM Genel Kurulu'nda Vergi Usulü Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. 64 maddelik kanun teklifinin tüm görüşmeleri bittikten sonra milletvekillerinin oylamasına geçilecek. Milletvekillerinin oylaması sonucunda teklif kabul edilirse yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de de yayımlanarak yürürlüğe girecek.