Yabancıya Konut Satışında 1,8 Milyar TL'lik Kayıp! Komisyon Kuruldu, Çevre Bakanı Talimat Verdi!

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİDER) başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışında son 15 günde sektörün 1,8 Milyar TL'lik kaybı olduğunu söyledi.
Yabancıya Konut Satışında 1,8 Milyar TL'lik Kayıp! Komisyon Kuruldu, Çevre Bakanı Talimat Verdi!

Gayrimenkul sektöründe yabancıya konut satışında değerleme sisteminde ciddi problemler yaşanmaya devam ediliyor. Bu konuda gayrimenkul sektörünün temsilcileri itirazlarını kamuoyuna duyurmnaya başladılar. Sektörün ciddi kayıplarla karşılaşıldığı söylenirken problemlerin çözümüğ için düzenlemeler yapılması talep ediliyor.

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA 1,8 MİLYAR TL'LİK KAYIP

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Faruk Akbal konuya dair açıklamalarda bulundu.Gayrimenkul sektörünün yabancıya konut satışı konusunda 20 Eylül'den itibaren sıkıntı içerisinde olduğunu söyleyen Ömer Faruk Akbal, “Yabancıya konut satışında sektörün kaybı 1,8 Milyar TL oldu. Çözüm noktasında acil bir adım atılması gerekiyor. Eğer bu adım atılmazsa önümüzdeki 2-3 ay içerisinde satışlar çok hızlı bir şekilde düşecek.” dedi.

DÜZENLEME YAPILMAZSA 2022'DE YABANCIYA 50 BİN KONUT SATIŞI HAYAL OLUR

Yabancıya konut satışında gelecek yıla dair umutlarının azaldığını söyleyen Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Faruk Akbal, “Yabancıya konut satışında 2022 hedefleri için umutlarımız azaldı. Bu bahsedilen düzenleme yapılmazsa 2022'de 50 bin konut satış rakamı hayal olur. Mevcut durumda 30 bin satış rakamını görürsek bu büyük başarıdır. Ancak bu sorunları aşabileceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

KOMİSYON KURULDU ÇEVRE BAKANI TALİMAT VERDİ

Hileli rapor düzenlenmesinin önlenmesine dair kendilerinin de çözüm önerileri olduğunu söyleyen Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Faruk Akbal, “Hileli rapor düzenlenmesinin engellenmesi isteniyor. Bizim GİGDER olarak bu noktada alternatif çözüm önerilerimiz var. Bu çözüm önerilerimizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de paylaştık. Konuya dair SPK, Tapu Kadastro ve sektördeki sivil toplum kuruluşlarıyla bir komisyon oluşturduk. Bu komisyonun genelge yayınlama gibi bir yetkisi yok. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bu sorunun çözümü için talimat verdi.” şeklinde konuştu.

HİLELİ FİYATLAMA ENGELLENMEK İSTENİYOR

Türkiye'de gayrimenkul sektöründe 20 Eylül'de yeni bir uygulamaya geçilmişti. Yapılan düzenleme ile yabancıya gayrimenkul satışında hileli fiyatlamaları engellemek için inşaat ve gayrimenkul firmalarının istedikleri değerleme şirketi ile çalışmalarına imkan tanıyan uygulamaya son verilmişti. Değerlemeyi yapacak olan uzmanlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden otomatik olarak belirlenmeye başlamıştı.