Yağmurlarla Apartman Çatı Yönetmeliği Tartışmaları Başladı! Çatı Masrafı Kime Aittir, Onarımı Kim Öder?

Yağmurların başlaması ile apartmanlarda çatı onarımı tartışmaları da başladı. Peki, çatı katında oturanların hakları nelerdir, kat mülkiyeti kanunu çatı onarımı, bir binanın çatısı kime aittir?
Yağmurlarla Apartman Çatı Yönetmeliği Tartışmaları Başladı! Çatı Masrafı Kime Aittir, Onarımı Kim Öder?

Apartmanlarda en çok tartışma yaratan konuların başında çatı katında oturanları hakları yer almaktadır. Özellikle de eski binalarda kış mevsiminin gelmesi ve yağmurun başlaması ile yaşanan çatı akması sorunları masraf tartışmalarına neden olmaktadır.

Alt katta oturanlar çatı onarımı masraflarına katılmak istemezken çatı katında oturanların hakları da araştırma konusu olmaktadır. Peki, dubleks çatı masrafı kime aittir, bir binanın çatısı kime aittir, Kat Mülkiyeti Kanunu çatı onarımı için ne der, çatı akması tespit davası nereye, nasıl açılır?

BİR BİNANIN ÇATISI KİME AİTTİR, APARTMAN ÇATISI ORTAK ALAN MI?

Binalarda Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamınad bölümler belirlenmiş olup, kişinin tapusunu aldığı bölümlere ek olarak her kat malikinin masraflarına eşit olarak katılmakla yükümlü olduğu ortak alanlarda bulunmaktadır. Binanın çatısı da bu ortak alan kapsamına girmektedir. Bu nedenle binanın çatısı sadece üst katta oturan kat sahiplerine değil tüm binaya aittir. Yine aynı şekilde kullanım hakkı ve çatı masrafları için de tüm kat malikleri eşit oranda paylaşıma tabidir.

DUBLEKS EVDE ÇATI TAMİRATI KİME AİTTİR?

Dubleks evde pek çok kat maliki teras tadilatı ile çatı tadilatı hususunu birbirine karıştırmakta olup evin dubleks olması fark etmeksizin çatı binanın ortak kullanım alanı olduğu için çatı tadilatı yine binaya aittir.

Yağmurlarla Apartman Çatı Yönetmeliği Tartışmaları Başladı! Çatı Masrafı Kime Aittir, Onarımı Kim Öder?

APARTMAN YÖNETİMİ ÇATIYI YAPTIRMIYOR, ÇATIM AKIYOR NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRİM?

Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu konu hakkında kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık tarafından yapılan açıklamaları köşesine taşıyarak yapılacakları yazdı. İşte yapılabilecekler;

  • Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 42. maddesi gereği çatı onarımı ve mantolama faydalı yenilik ve ilave niteliğinde olup apartmanda genel kurul toplantısı talep edilmelidir.
  • Toplantıdan red kararı çıkarsa bu durumda dairesi akan kat maliki dava açma hakkına sahiptir. Dava sonuçlanana kadar acil olarak çatı tadilatı için mahkemeden ihtiyati tedbir kararı alınması istenir.

ÇATI ONARIMI İÇİN DAVA AÇMA VE ÇATI AKMASI DELİL TESPİTİ AŞAMALARI NASIL YAPILIR?

  • Adresinizin bağlı olduğu adliyeden açacağınız çatı akma davası için çatının akıp akmadığı, acilen onarılması gerekip gerekmediği ve/veya mantolama işinin acil ve zorunlu bir iş olup olmadığı konularında mahkemeye başvurarak delil tespiti talep edebilirsiniz.
  • Delil tespiti için mahkeme bilirkişi ataması yaparken rapor sonucunda yönetimde hiç para olmasa dahi mahkeme kararı ile acil para toplanarak çatı akması tamiratı yapılır. Mahkeme kararına rağmen yapılmadığı takdirde ise kat maliki bunu kendi cebinden yaptırarak bedelini diğer maliklerden mahkeme yolu ile tahsil edebilir.