Yargıtay'ın Çok Konuşulan Özel Güvenlik Kararına EGM'den Açıklama Geldi

Yargıtay'ın emsal nitelikte aldığı çok tartışılan özel güvenlik personeli kararına ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi.
Yargıtay'ın Çok Konuşulan Özel Güvenlik Kararına EGM'den Açıklama Geldi


Yargıtay, geçtiğimiz günlerde ortalama 2 milyon güvenlik görevlisini ilgilendiren emsal nitelikte bir karar açıklamıştı. Kararın ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, Yargıtay'ın emsal nitelikte olan kararına ilişkin bir açıklama yaptı. Yargıtay'ın kararında, özel güvenlik görevlilerinin yaptığı aramaların hukuken geçersiz olduğuna dikkat çekilmişti. Özel güvenlik görevlerinin adli arama görev ve yetkisi olmadığı için bu arama işleminden elde edilen maddi delillerin hükme esas alınamayacağı hatırlatılmıştı.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Yargıtay tarafından açıklanan kararda, özel güvenlik görevlilerinin önleyici arama yapamayacağı şeklinde anlaşıldığına dikkat çekildi. EGM açıklamasında, özel güvenlik personellerinin "duyarlı kapıdan ve X-ray cihazından geçirme ve dedektörle bakma" gibi önleyici aramaları yapabileceği vurgulandı.

Yargıtay'ın Çok Konuşulan Özel Güvenlik Kararına EGM'den Açıklama Geldi

ADLİ ARAMALARDA HAKİM KARARI VEYA CUMHURİYET SAVCISI EMRİ

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un "Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri" başlıklı 7'nci maddesi ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin "Özel güvenlik görevlilerinin kontrol yetkileri" başlıklı 21'inci maddesinde özel güvenlik görevlilerinin görev ve yetkilerinin tanımlandığı bilgisine yer verildi.

EGM açıklamasında, özel güvenlik görevlilerinin koruma ve güvenliğinden sorumlu oldukları alana girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişileri dedektör ile arama, eşyalarını X-ray cihazından ya da benzeri cihazlardan geçirme, görev alanında hakkında yakalama emri ya da mahkûmiyet kararı olanları yakalama gibi yetki ve sorumlulukları olduğuna dikkat çekildi.

Adli aramaların ise sadece hâkim kararı ya da cumhuriyet savcısı emri ile yapılabileceği ve sadece adli kolluk birimleri tarafından yapılabileceği belirtildi. Özel güvenlik görevlileri, Yargıtay'ın emsal nitelikli kararında olduğu gibi genel kolluk gibi adli arama yetkisi olmayan sadece genel kolluğun olmadığı yerlerde önleyici amaçlı kontroller yapabileceği net olarak vurgulandı.

Emlak365.com