Yasal Düzenleme Yapıldı, Yüzde 10 Peşinatla Ev Sahibi Olmanın Önü Açıldı!

Konut kredisi hakkında önemli bir düzenlemeye giden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu konut kredisi peşinat oranı hakkında yeni bir düzenleme yapmıştı.
Yasal Düzenleme Yapıldı, Yüzde 10 Peşinatla Ev Sahibi Olmanın Önü Açıldı!

Konut kredisi hakkında önemli bir düzenlemeye giden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu konut kredisi peşinat oranı hakkında yeni bir düzenleme yapmıştı.

Yapılan düzenleme ile hatırlanacağı üzere 25 Ocak 2019 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu konut kredisi peşinat oranı hakkında bir dizi değişikliğe gitmişti.



Resmi Gazete'de yayımlanan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında konut kredisi peşinat oranı enerji kimlik belgesi olan konutlarda yüzde 10 seviyesine çekilmişti.



300 Bin Liralık Konut Alan Sadece 30 Bin Lira Peşinatla Ev Sahibi Olacak!



Yapılan yasal düzenleme ile beraber konut kredisi çekerek ev almak isteyen kişiler satın almak istedikleri konutun enerji kimlik belgesi bulunması ve A sınıfı enerji grubuna girmesi durumunda sadece yüzde 10 peşinatla ev sahibi olabilecekler.



BDDK tarafından yapılan yasal düzenleme ile A sınıfı enerji kimlik belgesi olan binalarda konut kredisi peşinat oranı yüzde 10 ve B sınıfı enerji kimlik belgesi olan konutlarda peşinat oranı yüzde 15'e çekildi. Diğer konutlar için ise bir değişikliğe gidilmesi ve yüzde 20 peşinat oranı uygulamasına devam edildı.



BDDK Konut Kredisi Peşinat Oranı Resmi Gazete Metni



MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 12/A maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.



“(1) Tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde sekseni aşamaz. Bu oran, 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile alt düzenlemelerine istinaden düzenlenen Enerji Kimlik Belgesi bulunan; enerji performansı A sınıfı olan konutlar için yüzde doksanı, enerji performansı B sınıfı olan konutlar için yüzde seksen beşi aşamaz. Sınırlamaya konu krediler için teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesinin Kurul veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılması ve sınırlamada bu değerlerin kullanılması zorunludur.”



Emlak365.com