Yeni Torba Yasa Kanun Teklifi Verildi! Tapu ve Kadastro Kanunu Değişiyor

AK Parti Meclise yeni bir torba yasa teklifi sundu. Torba yasa tasarısı içerisinde emlak sektörünü ilgilendiren çok sayıda kanun teklifi yer aldı.
Yeni Torba Yasa Kanun Teklifi Verildi! Tapu ve Kadastro Kanunu Değişiyor

AK Parti Meclise yeni bir torba yasa teklifi sundu. Torba yasa tasarısı içerisinde emlak sektörünü ilgilendiren çok sayıda kanun teklifi yer aldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş basın mensuplarına yapmış olduğu açıklama ile yeni yasal düzenlemeleri içeren torba yasa teklifini meclise sunduklarını duyurdu.



Metruk Binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Talimatı İle Yıkılacak



Kentsel dönüşüm çalışmaları nedeni ile boşaltılan ya da farklı nedenlerle artık kullanılmadığı için atıl durumda olan metruk binalar büyük bir güvenlik zaafiyeti yaratmıştı.



Uyuşturucu kullanıcılarının evi haline gelen metruk binaların yıkımı için 81 ile genelge yollanmıştı. Yeni yasa teklifi ile metruk binaların yıkımlarında gerekirse yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilecek.



Yeni Torba Yasa İçerisinde Yer Alan Yasal Düzenlemeler ve Kanun Maddeleri Neler?



Verilen kanun teklifi kapsamında yapılacak olan yasal düzenlemelerin meclisten geçmesi halinde



Metruk binaların gerekirse yıkılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yetki verilmesi,



Yurt dışında bulunan vatandaşların tapu işlemlerini bulundukları yerde yapabilmesi,



Entegre tesis olmamak kaydıyla köylerde tarımsal amaçlarla seraların kurulması,



Belediye sınırları ve mücavir sınırlar içindeki Hazineye ait tarım arazilerinin satışı için başvurma süresinin uzatılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifi yasalaşmış olacak.



İmar Kanunu ve Kadastro Kanunu Değişecek!



Konu hakkında açıklama yapan Mehmet Muş "Bir araya gelmelerine gerek kalmayacak. Tapu işlemlerinde hızlı adım atılması için kırtasiyeciliği, bürokrasiyi azaltıyoruz. Çünkü teknoloji çok gelişmiş vaziyette. Şimdi pek çok işlemi dijital yöntemlerle daha hızlı yapabiliyoruz. Bununla alakalı kanuni düzenlemeleri getiriyoruz.



Bunların bir kısmı hem metruk hem de terk edilmiş binalar, bir kısmında yıkılma tehlikesi var. Belli prosedürler uzun zaman alıyor ama bu binalar belli amaçlarla kullanılabiliyor. Bu, toplumda rahatsızlık oluşturuyor. Bakanlık burada hızlı müdahale edebilecek, seri şekilde gerekli adımları atacak. Vatandaşın sorununu giderme konusunda ciddi zaman sarfiyatı oluyor. Bunu kısaltacağız ve Bakanlığın hızlı şekilde müdahalesini sağlamış olacağız. Uygulama konusunda zaten Bakanlık gerekli adımları atacak.



Şimdi Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne yetki vermek suretiyle, onların belirleyeceği usul ve yöntemlerle vatandaşlarımıza kolaylık sağlanacak. Çünkü artık gelişmiş bir teknoloji sistemi var. İnsanlar görüntülü konuşmadan tutun da hızlı bir iletişime geçebiliyor. Türkiye artık 50 ya da 100 yıl öncesinin Türkiye'si değil.



O dönemden kalan uygulamaları günümüze uyarlamamız gerekiyor. Atılan adım vatandaşların bu teknolojik imkanlardan yararlanmasını sağlamak ve hızlı şekilde bulundukları yerlerde işlemlerini tesis edebilmelerine olanak verebilmek. Bununla alakalı usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenerek uygulamaya konulacak. Biz teklifle yalnızca genel yetkiyi veriyoruz" dedi.



Emlak365.com