Yüksek Konut Kredisi Faizleri İle Kiracı Sayıları Rekora Koşuyor!

Türkiye'de kiralık ve satılık evler hakkında CHP TBMM grubu tarafından bir araştırma raporu yayınlanarak emlak sektörünün geldiği nokta hakkında çarpıcı bilgiler paylaşıldı.
Yüksek Konut Kredisi Faizleri İle Kiracı Sayıları Rekora Koşuyor!

CHP TBMM grubu tarafından kirlaık ve satılık evler ile emlak sektörü hakkında bir araştırma raporu yayınlandı. Bu rapora göre vatandaşların ev sahibi olma hayalleri bir başka bahara bırakılmak zorunda kalındı.

Türkiye'de konut kredisi faiz oranlarının yüksek olması, pandemi şartları, ekonomik gerileme, işsizlik gibi etmenlerle konut satışlarında ciddi bir azalma meydana geldi. Türkiye'de ev sahibi olma oranında düşüş meydana gelirken kiralık evlerde oturan vatandaşların sayısında da yükselme gerçekleşti.

EV SAHİPLİĞİ ORANI DÜŞÜYOR

Türkiye'de 2019 yılında ev sahipliği oranı yüzde 58,8 olarak açıklanmıştı. 2020 yılına gelindiğinde ise bu rakam yüzde 57,8'e geriledi. Ev sahipliği oranında bir yıl içerisinde yüzde 1 oranında azalma meydana geldi.

İnşaat maliyetlerinin yükselişi ile artan konut fiyatları 2021 yılında konut satışlarının oldukça azalmasına neden oldu. 2021 ev sahipliği oranının bundan dolayı 2020 rakamının da altına gerileyeceğine dair kesin bir fikir hakim olmaya başladı.

KİRALIK EVDE OTURANLARIN SAYISI ARTTI

Ev sahipliği oranında azalmalar meydana gelirken buna bağlı olarak kiralık evlerde ikamet edenlerin sayısında da yükselme meydana geldi. 2014 yılında Türkiye'de kiralık evlerde oturanların oranı yüzde 22,1 olmuştu. 2020 rakamlarına göre ise bu rakam yüzde 26,2'ye çıktı.

Yüksek Konut Kredisi Faizleri İle Kiracı Sayıları Rekora Koşuyor!

6 MİLYONU AŞKIN AİLE KİRADA OTURMAK ZORUNDA!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de 24 milyon 604 bin aile bulunuyor. Bu ailelerin 14 milyon 221'i kendi konutlarında oturuyorlar. Kirada oturan ailelerin sayısı ise 6 milyon 446 bin oldu.

Toplam aile sayısının yüzde 1,'sinin lojmanlarda, yüzde 14,7'sinin ise anne, baba, eş, dost, akraba evlerinde oturdukları bildirildi.

YÜKSEK FAİZ KONUT KREDİSİNİ VURDU!

Türkiye'de faizlerin yüksek olmasından dolayı kredi imkanları da bu faizler etrafında şekilleniyor. Bundan dolayı da konut kredisi faizlerinde önemli bir yükselme, ciddi bir maliyet artışı meydana geldi.

Haziran 2021'de Türkiye'nin 81 ilinde yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayında yapılan konut satışlarınd ayüzde 29,1 oranında daha az oldu. Bunda Haziran 2020'de 0,64 faizle verilen konut kredisi kampanyalarının etkisi çok büyük oldu.

Haziran 2021'de bir önceki yılın aynı ayına göre kredili konut satışları yüzde 71,5 oranında azalma meydana geldi. Konut kredisi faizleri yüksek olunca vatandaşlar bu maliyetleri göze alarak ev satın alma yolunu tercih etmiyorlar.