Yüzde 25 Kira Zammı Kararı Sonrası Araştırılıyor! Ev Sahipleri Kiracıları Evden Hangi Durumlarda Çıkarabilirler?

Ev sahipleri 1 Temmuz'dan itibaren uygulanacak olan yüzde 25 azami kira zammının ardından kiracıları tahliye etmenin yollarını araştırmaya başladılar. Peki hangi koşullarda kiracılar evden çıkarılır?
Yüzde 25 Kira Zammı Kararı Sonrası Araştırılıyor! Ev Sahipleri Kiracıları Evden Hangi Durumlarda Çıkarabilirler?

Türkiye'de konut piyasasında çok çarpıcı bir fiyat tedbiri uygulanmaya başlanıyor. TBMM'de de kabul edilen kanun teklifi ile 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında kira zammı yapacak olan ev sahipleri en fazla yüzde 25 zam talep edebilecekler. Bu durum kiracıların lehine olsa da ev sahipleri tarafından hoş karşılanmadı. Ev sahipleri enflasyonun zirve yaptığı bir süreçte kira zammının sınırlandırılmasını haksızlık olarak değerlendirdiler.

KİRACILAR HANGİ DURUMLARDA EVDEN ÇIKARILABİLİRLER?

Ev sahipleri kiraya en azından enflasyon artışı oranında zam yapma imkanını kaybettiler. Bu uygulama sözleşme süresi dolan ve uzatılacak olan kira sözleşmelerinde geçerli olacak. Dolayısıyla ev sahipleri kiracıları evden çıkarıp yeni kiracı bulma yolunu deneyecekler. Bu durumda ise kiracının evden nasıl çıkarılabileceği merak ediliyor. Ev sahibi evden çık talebi ile gelirse kiracı hakları da araştırılıyor.

Ev sahipleri kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyacı gerekçesi ile kiracıyı evden çıkarabilirler. Yasal olarak bu bir hukuki süreç ile uygulanabilir ve kiracı evden çıkmak zorunda kalabilir. Ancak bu durumda ev sahibi o evi 3 yıl boyunca bir başkasına kiraya veremez. Eğer ev kiraya verilirse kiracı ev sahibinden 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak alabilir.

Kiracı eğer kira ödemelerini yapmıyorsa bu da kiracının evden çıkarılmasına nedne olabilir. Ev sahibi önce bir bildirimde bulunur ve 30 gün içerisinde kira borcunun tamamını talep eder. Bu sürede kira borcu ödenmezse tahliye talepli dava açılarak kira sözleşmesi sona erdirilir.

Ayrıca ev sahibi bir kira yılı içerisinde kiracıya iki defa haklı nedenlerle yazılı bildirimde bulunursa kiracının evden tahliyesini mahkeme yoluyla sağlayabilir. Örneğin kira ödemeleri iki defa aksatılırsa kiracının kira borcu olmasa bile tahliyesi istenebilir.

Kiracının komşuları ile sorun yaşaması da tahliye gerekçesi olabilmektedir. Bunun gibi aidat ödememesi durumunda da kiracının tahliyesi istenebilir. Ev sahibini tehdit eden kiracının kira sözleşmesi sona erdirilebilir.

Kiracılar mevcut bir kira sözleşmesine sahipseler ve kira ödemelerini günü gününe aksatmadan yapıyorlarsa, eve zarar vermiyorsalar, komşuları ile büyük sorunlar yaşamıyorlarsa ve ev sahibine tahliye taahhütnamesi vermemişlerse evden çıkarılmaları ihtiyaç gerekçesi haricinde mümkün değildir.

Emlak365.com