Yüzde 40, 49, 50, 59 engelli hakkıyla ne zaman emekli olunur? Prim sigorta ve rapor şartları

Çalışanların yüzde 40 ile yüzde yüzde 59 arasındaki iş gücü kayıpları engellilik hakkıyla emekli olmalarını sağlıyor. Peki engellilik hakkıyla emeklilik nasıl olur? Uzmanı yanıtladı.
Yüzde 40, 49, 50, 59 engelli hakkıyla ne zaman emekli olunur? Prim sigorta ve rapor şartları

Emlak365.com - Vatandaşların iş hayatına girmelerinin ardından yaşadıkları sağlık sorunları özel haklar kazanmasına neden oluyor. SGK'nın mevzuatına göre çalışanlar güç kaybı oranına göre daha erken emekli olma hakkı elde ediyorlar. Yüzde 60 ve üzerindeki iş günü kaybı malulen emeklilik hakkı sağlarken daha az kayıplar ise engelli emekli hakkı sağlamaktadır.

Malulen emeklilik için çalışanların 10 yıl sigortalı olma şartını ve 1800 gün prim ödeme şartını sağlamaları gerek. Peki engellilik hakkıyla emekli olmak için hangi şartların sağlanması gerekiyor? SGK Uzmanı bu soruya yanıt verdi. Sözcü'de yer alan habere göre SGK Uzmanı Sezgin Özcan bir soruya yanıt verdi.

Engellilik hakkıyla ne zaman emekli olurum?

Bir erkek çalışan geçmişten bu zamana kadar olan süreçte çalışma durumu hakkında bilgi verdi. Çalışan açıklamasında 1 Haziran 1982 doğumlu olduğunu ilk SGK ödemesinin ise 22 Haziran 2010 yılında olduğunu açıkladı. Bu zamana kadar 3362 gün prim ödemesi yaptığını ve yüzde 66 oranında engellilik durumu olduğunu bildirdi. 15 ay askerlik yaptığını da açıklayan çalışan ne zaman emekli olabileceğini sordu.

SGK Uzmanı çalışanın sorusuna 5510 sayılı kanunun 28. maddesinde yer alan hükmü hatırlatarak yanıt verdi. Bu kapsamda hastanellerin sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin SGK Sağlık Kurulunca incelenmesi sonucu iş gücü kaybı oranına göre yaş şartsız emekliilk hakkı sağlandığını söyledi.

Bu hükme göre;

Yüzde 50 ile yüzde 59 arasında iş gücü kaybı varsa 16 yıl sigortalılık süresi ve 3900 prim günü ile emeklilik hakkı sağlanır.

Eğer engel oranı yüzde 40 ile 49 arasında olursa 18 yıl sigortalılık süreci ve 4300 gün prim ile emeklilik hakkı verilir.