2024 yılında konut fiyatları artacak mı? Uzmandan açıklama geldi

Bu sene ciddi oranda yaşanan artışların ardından gelecek sene konut fiyatlarında ne gibi değişikliklerin olacağı oldukça merak edildi.
2024 yılında konut fiyatları artacak mı? Uzmandan açıklama geldi

2023 yılında ani bir şekilde artışa geçen konut fiyatlarına ilişkin merak edilenlerin artmasının ardından gelecek sene konut fiyatlarında ne gibi değişiklerin olacağı merak konusu olmuştu. Bu konu hakkında sektör hakkında sektör temsilcilerinden Emrullah Yedikardeş, önemli açıklamalarda bulundu.

DAHA FAZLA KONUT İHTİYACI OLACAK!

Bu sene yaşanan deprem felaketinin ardından konut ihtiyacının arttığı ifade edilmişti. Bu kapsamda gelecek sene nelerin yaşanabileceği konusunda ise “Ancak bu durum, gelecek yıl daha fazla konut üretileceğinin garantisi gibi görülmemeli. Çünkü sektörde üretim iştahı yok. Artan maliyetler, usta ve eleman bulma sıkıntısı, alıcıların finansal açıdan konutlara ulaşamaması gibi olumsuzluklar yeni yatırım planlayanların ertelemesine neden oluyor. Aynı yıl hayata geçirilmesi zorunlu olmadığı için tedbiren ruhsatlar alınıyor” dedi. İnşaat ruhsatlarının 3 yıl içinde hayata geçirilmesi gerekiyor, bu süre sonunda iptal oluyor.

Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı 1 milyon seviyesinde. Üretim ise geçen yıl 642 bin adet seviyesinde kaldı. Her yıl ortalama 400 bin konut açığı doğarken, bu sene herkes elindeki projeyi tamamlayıp bekleme niyetinde olduğu için gelecek yıl daha fazla konut açığı doğacak” şeklinde açıklamalarda bulundu.

500 BİN SOSYAL KONUT YETERLİ GELECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan 5 yıllık kalkınma planına göre konut ihtiyacının azaltılmasına adına 500 bin konut yapılacağı öğrenilmişti. Bu kapsamda “Bu durum gelecek sene belki de 1 milyona çıkacak olan konut açığının derinleşmesini engeller ama kapatmaz. Kapanmayan konut açığı da fiyatların doğal olarak yüksek seyretmesine neden olur” şeklinde ifadeler ile açığı kapatmayacağı yönünde yorum yapıldı.

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ GÖRÜLECEK!

Konuya ilişkin yapılan son açıklamalarda “Her şeyin fiyatı düşük olsa bile ortada üretim olmadığı için konut fiyatları yükselecek. Bu defa insanlar kiralık konutlara yönelecek, kiralıklarda sıkıntı olacak” ifadeleri ile fiyatlara yapılan müdahalelerin yeterli olmayacağından bahsedildi. Bu açıdan konuta ulaşımın kolaylaştırılması adına konut arzının artırılması, finansal açıdan da vatandaşların rahatlatılmasının gerektiği ifade edildi.

Haber Editörü