TÜİK açıkladı inşaat maliyet endeksi yüzde 65 yükseldi!

TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Ekim 2023 raporu yayımlandı. Ülkemizde inşaat maliyetlerine Ekim ayında yüzde 65'ilk yükseliş yaşandı.
TÜİK açıkladı inşaat maliyet endeksi yüzde 65 yükseldi!

TÜİK açıkladı inşaat maliyet endeksi yüzde 65 yükseldi! Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Ekim ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre ülkemizde inşaat maliyet endeksi yıllık bazda yüzde 65,93 oranında artış gösterirken aylık bazda ise yaşanan artış yüzde 2,20 olarak kayıtlara geçti.

Ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, döviz kuru ve enflasyonda yaşanan yükseliş konut fiyatlarını olumsuz etkilerken inşaat malzemelerinde de rekor artışlara neden olmuştu. Demir fiyatları ve hazır beton fiyatları başta olmak üzere pek çok inşaat malzemesinde rekor fiyat artışları yaşanırken bu artışlar konut fiyatlarında da yükselişe neden olmuştu.

TÜİK İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ EKİM RAPORUNU YAYIMLADI!

İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 65,93 arttı, aylık yüzde 2,20 arttı İnşaat maliyet endeksi, 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,20 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65,93 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,43 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,67 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 52,00 arttı, işçilik endeksi yüzde 113,47 arttı.

insaat-maliyeti.jpg

Bina inşaatı maliyeti bir önceki aya oranla yüzde 2,45 oranında artarken bir önceki senenin aynı dönemine oranla ise yaşanan yıllık bazdaki artış 65,02 olarak kayıtlara geçti. Yani müteahhitlerin konut üretim maliyeti bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 65,02 oranında yükselmiş oldu.

Genel Yayın Yönetmeni