Asgari ücret 17.500 TL mi oluyor? Geçen yıl doğru tahmin etmişti!

Asgari ücretin 2024 yılında kaç TL olarak uygulanacağına dair görüşmeler başlarken çok önemli bir zam değerlendirmesi geldi. Asgari ücret kaç TL’ye çıkarılacak?
Asgari ücret 17.500 TL mi oluyor? Geçen yıl doğru tahmin etmişti!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yönetiminde Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına başladı. İlk toplantı 11 Aralık Pazartesi günü yapılırken beklendiği gibi ilk toplantıdan herhangi bir rakam çıkmadı. Bunun üzerine gözler 18 Aralık Pazartesi günü yapılacak ikinci toplantıya çevrildi.

İLK RAKAM BELLİ OLACAK!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işverenleri TİSK, işçileri ise TÜRK-İŞ temsil ediyor.5’er üye ile komisyonda yer alan her iki sendika da asgari ücrete farklı yerden bakıyorlar. TÜRK-İŞ tarafından gelen açıklamalarda asgari ücret zammına dair rakamsal açıdan önemli bir yere dikkat çekildi. TÜRK-İŞ işverenler zam tekliflerini açıklamadan herhangi bir rakam açıklaması yapmayacak. İşverenlerin teklifine göre işçi temsilcileri pozisyon alacaklar. İşverenler de ilk tekliflerini ikinci toplantıda açıklayacaklar.

ORTA YOL BULUNACAK!

Asgari ücret belirlenirken işçilerin pek de dikkate alınmadığı biliniyor. Bu dile getirilmese de TÜRK-İŞ’in geçtiğimiz yıl masadan kalkması ve asgari ücret kararının işveren ile hükümet temsilcileri tarafından verilmesi bunun en büyük göstergesi olarak gösteriliyor. Bu yıl ise ekonomik baskıların daha fazla olması, yerel seçimlerin çok yaklaşması gibi unsurlardan dolayı uzlaşma ile asgari ücretin belirlenmesi çok daha önemli hale geldi.

İşverenler asgari ücrete zammın hedef enflasyon ile yapılmasını talep ediyorlar. İşçiler ise asgari ücret zammında sadece enflasyon ile değil onun da üzerinde bir rakamı istiyorlar. Seçimlerin de etkisiyle asgari ücrette yüzde 45 ile yüzde 55 arasında bir rakamın belirlenmesi en makul seçenek olarak görülüyor.

GEÇEN YIL BİLMİŞTİ!

Asgari ücrete yapılacak olan zamma ilişkin çeşitli hesaplamalar yapılarak zam tahminlerinde bulunuluyor. Bu tahminlerini açıklayan isimlerden birisi de Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun oluyor. Özgür Erdursun geçtiğimiz yıl da asgari ücret zammı açıklaması yapmış ve açıklamış olduğu rakam tam isabet olmuştu. Özgür Erdursun’un bu yıl da zam tahmini belli oldu.

Asgari ücret zammına dair kritik bir değerlendirme yapan Özgür Erdursun, “Asgari ücret zammına dair beklentimi daha önce de açıklamıştım. Bence yüzde 50 seviyelerinde bir zam yapılacak. Enflasyonun üzerine bir miktar refah payı eklenir. Bu zam kararı komisyondan mı çıkar yoksa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son müdahalesi ile mi olur orasını bilemeyiz. Bana göre 2024 yılında asgari ücret 17.000 TL ile 17.500 TL arasında bir rakam olacak.” ifadelerini kullandı.