Otomobil alacaklar taşıt kredisinde oranlar tamamen değişti! Yüzde 30 sınırı geldi

Döviz kurunda yaşanan yükseliş otomobil fiyatlarını etkilerken artan kredi faizleri ve fiyat yükselişleri araca olan talebi azalttı. Sektördeki daralma endişesi nedeniyle de çeşitli kampanyalar duyurulmaya başlarken kredi faizlerinde değişikliğe gidildi.
Otomobil alacaklar taşıt kredisinde oranlar tamamen değişti! Yüzde 30 sınırı geldi

Türkiye'de pandemi döneminin ardından başlayan para piyasaları yükselişi hız kesmeden devam ediyor. Çeşitli taşınmaz fiyatları artmaya devam ederken otomotiv sektöründe de durum farklı değil. Sıfır ve ikinci el araç piyasasında fiyat yükselişleri vatandaşların araca olan talebini düşürürken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayına kadar faiz artışını sürdürdü.

Faiz artışı şubat ayında yapılan TCMB Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı ile sona ererken bu ay faizin sabit tutulmasına karar verildi. PPK toplantısında faizin sabit kalması kararı alan Kurul, para sıklaştırma politikasına devam edileceğini belirtti. Faizin yükseliş döngüsünün ardından bankaların verdikleri kredi oranlarında değişiklikler yaşanırken faiz oranları ve aylık taksitleri merak konusu oldu.

BDDK TAŞIT KREDİSİNDE MİKTARI VE VADEYİ BELİRLEDİ

Taşıt kredisi, otomobil almak isteyen binlerce vatandaşın gündeminde bulunuyor. Araç fiyatlarının çeşitli kampanyalarla beraber düşmesi ile birlikte gözler taşıt kredisi faiz oranlarına çevrildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Kararı'na göre içten yanmalı motorlu sıfır araçlar için uygulanacak taksitlendirme seçenekleri ve çıkacak kredi miktarı belli oldu. Buna göre;

Nihai fatura değeri 400 bin TL ve altında olan taşıtlar için yüzde 70'i aşamadan 48 aya kadar vadeli kredi desteği sağlanıyor.

Değeri 400 bin TL'nin üzerinde olup 800 bin TL'nin üzerinde olmayan taşıtlar için yüzde 50'yi aşamadan 36 aya kadar vade imkanı ile sunuluyor. otomobil-alacaklara-tasit-kredisi-soku-oranlar-tamamen-degisti-yuzde-30-siniri-geldi.jpg

otomobil-alacaklara-tasit-kredisi-soku-oranlar-tamamen-degisti-yuzde-30-siniri-geldi-001.jpg

Değeri 800 bin TL'nin üzerinde olup 1 milyon 200 bin TL'nin üzerinde olmayan taşıtlar için yüzde 30'u aşmayan 24 ay vadeli kredi imkanı sağlanıyor.

Değeri 1 milyon 200 bin TL'nin üzerinde olup 2 milyon TL'nin üzerinde olmayan taşıtlar için yüzde 20'yi aşmayan 12 aya kadar vade sunulurken fatura değeri 2 milyon TL'nin üzerinde olan taşıtlar için yüzde sıfır olarak belirledi.

otomobil-alacaklara-tasit-kredisi-soku-oranlar-tamamen-degisti-yuzde-30-siniri-geldi-002.webp

TAŞIT KREDİLERİNDE FAİZLER DEĞİŞTİ

4,25 olarak uygulanan faizlerin 3,24'e kadar düştüğü görüldü. Bu çerçevede bankalardaki taşıt kredisi faizleri merak konusu olmaya devam ederken özel ve kamu bankalarının bazılarındaki faizleri derledik.

AKBANK TAŞIT KREDİSİ

Faiz Oranı: %3,65

Aylık Taksit: 23.387,41 TL

Toplam Ödeme: 844.246 TL

VAKIF KATILIM TAŞIT KREDİSİ

Kâr Payı Oranı: %3,24

Aylık Taksit: 21.779,95 TL

Toplam Ödeme: 786.078 TL

ZİRAAT BANKASI TAŞIT KREDİSİ

Faiz Oranı: %4,05

Aylık Taksit: 25.002,37 TL

Toplam Ödeme: 902.085 TL

otomobil-alacaklara-tasit-kredisi-soku-oranlar-tamamen-degisti-yuzde-30-siniri-geldi-003.webp

TEB TAŞIT KREDİSİ

Faiz Oranı: %3,89

Aylık Taksit: 24.351,04 TL

Toplam Ödeme: 878.637 TL

Söz konusu kredi faizleri bankadan bankaya göre farklılık gösteriyor.