500 bin konut projesi duyuruldu! Arsa devletten konut özel sektörden!

Konut ve kira fiyatlarının düşürülmesi amacı ile Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından yeni konut projesinin tanıtımı yapıldı.
500 bin konut projesi duyuruldu! Arsa devletten konut özel sektörden!

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modelinin konutlar için geçtiğimiz gün GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu "Yeni Konut Modeli" hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Yapılan bu açıklamalarda devlet tarafından sağlanacak olan arsanın üzerine özel sektör tarafından toplamda 500 bin konut inşasına başlanacağı duyuruldu.

Tüm bu konut projesinin konut ve kira fiyatlarını düşürmesi için planlandığı Kalyoncu tarafından açıklandı. Bununla birlikte kira miktarının hane halkı gelirinin yüzde 30'unu aşmayacak şekilde düzenlenerek düzenli kira ödeyen kiracının aynı zaman evi alma hakkına sahip olabileceği yapılan açıklamalar arasında yer aldı.

500 BİN KONUT PROJESİ DUYURULDU!

Mehmet Kalyoncu tarafından proje hakkında, "Bugüne kadar bütün İstanbul'daki ilçe belediyelerine, büyükşehirlere ve ilgili kuruluşlara modelimizi gönderdik ve randevu talep ettik. Üsküdar, Ümraniye, Şişli, Avcılar ve Başakşehir belediyeleri ile görüştük. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden de randevu bekliyoruz. İlçelerin en büyük problemi arazi üretmek" dedi. Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin de kiralık konut sıkıntısı olduğunu anlatan Kalyoncu, "İnsanlar evlerinden çıkacak, kiralık konut bulacak ki o binalar yıkılabilsin. TÜİK'e göre bir binada yaklaşık 4 konut var. Dolayısıyla 500 bin konut üretimi, 125 bin eski binanın yeniden inşası demek. İstanbul'da 262 bin binanın 1980 öncesi yapıldığını düşündüğümüzde bu hayati öneme sahip oluyor. Nitekim Kandilli Rasathanesi'nin araştırmasına göre 7.5 şiddetinde bir depremden yaklaşık 40 bin bina ağır hasar, 136 bin bina orta hasar, 300 bin bina ise hafif hasar alacak. 2024 yılında bu modeldeki ilk konutların üretimini ülkemizde göreceğimizi düşünüyoruz" şeklinde açıklamalar yapıldı.

PROJE ADIM ADIM AÇIKLANDI!

Sürecin nasıl işleyeceği hakkında merak edilenlerin artmasının ardından Kalyoncu tarafından süreç 6 maddede şu şekilde açıklandı;

1 - Devlet arsa tahsisi, plan yapımı ve altyapıyı hazırlar.

2 - İmtiyaz süresince arsa devletten özel şirkete devredilir.

3 - Görevli şirket, finansman bulma, tasarım, inşaat bakım ve onarımı yapar.

4 - Kira, hane halkı gelirinin %30'u civarında olur.

5 - Görevli şirket tarafından tahsilat ve kiralama yapılır. Getiriler 49 yıllığına KÖİ'nin tasarrufuna geçirilir.

6 - Belirlenen süre zarfından sonra konutların mülkiyet hakkı devlete devredilir.

Projeye kısa süre içerisinde başlanmasının ardından teslimlerin 2024 yılında yapılabileceği öğrenildi.