Çevre Bakanlığı duyurdu! Yerinde Dönüşüm projesine 57 bin başvuru geldi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki bugün katıldığı canlı yayında deprem bölgesindeki projelerden son durumu açıkladı.
Çevre Bakanlığı duyurdu! Yerinde Dönüşüm projesine 57 bin başvuru geldi

TV100'de gerçekleşen canlı yayına katılım sağlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki bugün son dakika önemli açıklamalarda bulundu. Bölgede süren çalışmalara ilişkin güncel durumları açıklayan Bakan Özhaseki, yapılan projelerde gerçekleşen başvurulardan bahsetti. Bakan Özhaseki tarafından yapılan açıklamalar şu şekildeydi;

57 BİN BAŞVURU GELDİ!

"Bir evin metrekaresi 9-10 bin TL'ye mal oluyor. 100 metre brüt 1 milyon liraya mal oluyor. Biz onun yarısını hibe olarak veriyoruz, yarısını da 2 sene ödemesiz 10 sene vadeli veriyoruz, faizsiz. Müthiş bir ilgi oldu, şu anda 3. Gün doldu. Buraya gelmeden önce arkadaşlara sordum, 57 bin kişi başvurmuş. Günde 20 bin kişi ‘Ben yerinde dönüştürmek istiyorum’ diyor. Başvuru süresi için 3 ay kadar devam edelim diyoruz. İlk müraacat edenler incelemeye başladık. "

179 BİN KONUT TEMELİ ATILDI!

"Şu ana kadar 179 bin konutun temeli atıldı. Cumhurbaşkanımız 319 bine söz verince, 120-130 bin konutluk yer arayışı devam ediyor. İnşallah evleri 1 sene içerisinde teslim edeceğiz. Müteahhitler de hummalı bir çalışma içerisindeler."

FAY HATLARI ÜZERİNE YAPILMAYACAK!

"Rezerv alanlarına konut yapılınca bütün altyapıyı sıfırdan götürüyorsunuz. Yerinde dönüştürmek bizim için mecburiyet gibi. Biz istediğimiz gibi oralarda rezerv alan bulamıyoruz. Rezerv alan dediğimiz kamuya ait arazi. İstimlaka para vermek istemiyoruz. Şahıs arazilerini istimlak etmek istesek ciddi bir miktar ödememiz gerekir. Hazine arazilerini istediğimiz oranda bulamıyoruz. Hatay'da yıllarda oturmuş insanları 25 kilometre ötedeki düz bir araziye taşıyamazsınız. 3-5 kilometre çevredeki arazilere bakılıyor, onu bulamıyorunca tıkanıyorsunuz. İnsanlar yaşadıkları bölgelerden uzaklaşmak istemiyor. Kentsel dönüşümün en büyük sorunlarından bir tanesi bu. Yerinde dönüşüm yapalım dedik. Yapı yasağı getireceğimiz yerler var, buraları asla vermeyeceğiz. Fay hatları nerede belli, buralara yapı izni verilmeyecek. Fay hatları üzerine bir daha ev yaptırırsanız size ‘Deli’ derler. Bu bizim kırmızı çizgimiz, imarlara işliyoruz. "

KONUTLAR NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

1 sene sonra büyük ihtimalle dışarıda verdiğimiz sayı yarı yarıya düşer. Çadırda, konteynırda kimse kalmamış olur. Kirada olanlar biraz daha devam eder. En acilleri evlere alacağız. Yaptırdığımız rezerv alanlardaki evlere önce yapı yasağı gelmiş yerde evi olanlara evlerini veririz.

Bir yardımcımı deprem bölgesinde görevlendirdik. Arkadaşımız günlerdir orada, evine hiç gelmedi. Bugün sabah Antep'te, öğleden sonra Kahramanmaraş'ta akşam Hatay'da.