Oturduğunuz evin sahibi olabileceksiniz! 500 bin konut projesi ile sabit kira dönemi başlıyor

Konut ve kira fiyatlarını düşürmek amacı ile çalışmalara başlanan 500 bin konut projesinin detayları gelmeye başladı. Süreç adım adım aktarıldı.
Oturduğunuz evin sahibi olabileceksiniz! 500 bin konut projesi ile sabit kira dönemi başlıyor

Geçtiğimiz günlerde GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu "Yeni Konut Modeli" duyurulmuştu. Yapılan bu duyuru ile birlikte inşa edilecek olan konutların devlet ile özel anlaşması sonucunda yapılacağı öğrenildi. Kapsam dahilinde Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modelinin konutlar için entegre edileceği ifade edilerek bu şekilde 500 bin konut inşasına başlanacağı duyuruldu.

Hayata geçirilecek olan konut projesi sayesinde kira ve konut fiyatlarının uzun süredir artış içerisinde olmasının ardından düşmesinin planlandığı ifade edildi. Yapılacak olan proje kapsamında inşası tamamlanacak olan konutlarda devletin belirleyeceği sabit kiraların uygulanacağı, düzenli kira ödeyen vatandaşların evleri satın alma hakkına sahip olabileceği ve kira miktarının hane halkı gelirinin yüzde 30'unu aşmayacak şekilde düzenleneceği öğrenildi.

BELEDİYELER İLE ANLAŞMA SAĞLANACAK!

Devlet ile özel işbirliği içerisinde yapılacak olan bu konutlar hakkında Kalyoncu tarafından yapılan açıklamalarda "Bugüne kadar bütün İstanbul'daki ilçe belediyelerine, büyükşehirlere ve ilgili kuruluşlara modelimizi gönderdik ve randevu talep ettik. Üsküdar, Ümraniye, Şişli, Avcılar ve Başakşehir belediyeleri ile görüştük. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden de randevu bekliyoruz. İlçelerin en büyük problemi arazi üretmek" ifadeleri ile belediyeler ile görüşmelerin gerçekleştiği açıklandı.

2024 YILINDA İLK KONUTLARIN ÜRETİMİ GÖRÜLECEK!

Plan çerçevesinde bakıldığı zaman beklendiği gibi giderse ilk konutların gelecek sene teslim edilebileceğini açıklayan Kalyoncu, "İnsanlar evlerinden çıkacak, kiralık konut bulacak ki o binalar yıkılabilsin. TÜİK'e göre bir binada yaklaşık 4 konut var. Dolayısıyla 500 bin konut üretimi, 125 bin eski binanın yeniden inşası demek. İstanbul'da 262 bin binanın 1980 öncesi yapıldığını düşündüğümüzde bu hayati öneme sahip oluyor. Nitekim Kandilli Rasathanesi'nin araştırmasına göre 7.5 şiddetinde bir depremden yaklaşık 40 bin bina ağır hasar, 136 bin bina orta hasar, 300 bin bina ise hafif hasar alacak. 2024 yılında bu modeldeki ilk konutların üretimini ülkemizde göreceğimizi düşünüyoruz" dedi.

PROJENİN AŞAMALARI AÇIKLANDI!

Son olarak projenin işleyişini anlatan Mehmet Kalyoncu 6 maddede 500 bin konut projesini açıkladı;

1 - Devlet arsa tahsisi, plan yapımı ve altyapıyı hazırlar.

2 - İmtiyaz süresince arsa devletten özel şirkete devredilir.

3 - Görevli şirket, finansman bulma, tasarım, inşaat bakım ve onarımı yapar.

4 - Kira, hane halkı gelirinin %30'u civarında olur.

5 - Görevli şirket tarafından tahsilat ve kiralama yapılır. Getiriler 49 yıllığına KÖİ'nin tasarrufuna geçirilir.

6 - Belirlenen süre zarfından sonra konutların mülkiyet hakkı devlete devredilir.