Ev sahiplerine kötü kiracılara iyi haber! Yargıtay'dan emsal tahliye taahhütnamesi kararı!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren emsal karar Yargıtay tarafından açıklandı. Tahliye taahhütnamesi imzalayan kiracılar dikkat!
Ev sahiplerine kötü kiracılara iyi haber! Yargıtay'dan emsal tahliye taahhütnamesi kararı!

Ev sahiplerine kötü kiracılara iyi haber! Yargıtay'dan emsal tahliye taahhütnamesi kararı! Ülkemizde yükselen satılık ve kiralık ev fiyatları sonrasında ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların sayıları her geçen gün artarken ev sahipleri kiracılarını evden çıkarmak için tahliye taahhütnamelerini devreye almaya başlamıştı.

Özellikle de işyeri tahliyeri artmaya başlarken konu hakkında Yargıtay emsal bir karara imza attı. 2010 senesinde işyerini kiraya veren mal sahibinin kira sözleşmesi ile birlikte tahliye taahhütnamesi aldığı, yıllar sonra sözleşmeyi yenilerken yeni tahliye taahhütnamesi almadığı ve elindeki taahhütname üzerinde oynama yaptığı iddia edildi. İtiraz eden kiracının açtığı davada mahkeme milyonlarca kiracı için emsal oluşturacak karara imza attı.

MİLYONLARCA KİRACI İÇİN EMSAL KARAR ÇIKTI!

İşyeri kiracısı tahliye taahhütnamesinin tarih kısmında oynama yapıldığını belirterek mahkemeye başvurdu. Kiracı olan B.G.’nin avukatı Şenay Geçkil, "Müvekkilimiz, mülk sahibinin kendisine tahliye taahhütnamesine dayalı tahliye emri göndermesi nedeniyle tarafımıza başvuru yaptı. Taahhütname üzerinde yaptığımız teknik incelemede, 2010 olan düzenlenme tarihinin mülk sahibince 2019 olarak değiştirdiğini tespit ettik.

Akabinde derhal itirazda bulunduk ve tahliye işlemlerini durdurduk. Mülk sahibi bu kez tahliye istemli olarak Sulh Hukuk Mahkemesine dava açtı. Dava aşamasında yapılan bilirkişi incelemesinde belge üzerinde tahrifat yapıldığı ortaya çıktı. Rapor sonucunda yerel mahkeme tahrif edilen kısımda; ayrıca kiracının imzası bulunmaması nedeniyle taahhütnameyi geçersiz saydı ve mülk sahibinin açtığı tahliye davasını reddetti. Müvekkilimiz ayrıca mülk sahibi hakkında şikayette bulundu ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca mülk sahibi hakkında özel belgede sahtecilik suçu nedeniyle soruşturma başlatıldı." diyerek alınan kararın tüm kiracıları ilgilendiren emsal bir karar olduğu ifade edildi.

Son dönemde evini kiraya veren ev ve işyeri sahipleri ne yazık ki kiracılarından boş tahliye taahhütnamesi almaya başlamış, bunu kiralamada şart koşmaya başlamıştı. Kiracıların zorla tahliye edilmesi tartışmalara neden olurken Yargıtay tahliye taahhütnamesi için yeni bir emsal karar açıklamış oldu.

Genel Yayın Yönetmeni