Kiralık ev fiyatlarında 3 sene sonunda ilk kez düşüş başladı

Pandemi döneminde dalgalanan konut sektörü hızla ivmelenmiş hem satılık hem de kiralık ev fiyatlarında rekor yükselişler yaşanmaya başlanmıştı.
Kiralık ev fiyatlarında 3 sene sonunda ilk kez düşüş başladı

Türkiye'de pandemi döneminde ilk etapta konut fiyatlarında sert bir düşüş yaşanmış, ilk şokun atlatılmasının ardından ise fiyatlarda yükseliş ivmesi etkisini göstermeye başlamıştı. Pandeminin ortaya çıkardığı etkiler, insanların yaşam tarzlarında yaptıkları değişiklikler ve ülkemizin yoğun mülteci göçü alması ile konut fiyatları adeta alev almıştı.

İnşaat maliyet endeksinde yaşanan yükseliş ve müteahhitlerin yeni konut üretimini askıya alması ile konut sektöründe arz talep dengesinin bozulması da fiyatları körüklemişti. Yaşanan yükseliş konut yatırımına olan ilgiyi yeniden arttırırken konutlarda yaşanan artış rekora koşmuş, Türkiye tüm dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak ilk sırada yer almıştı. İstanbul ise konut fiyatlarının en çok arttığı ilk olarak zirveye yerlemişti.

İSTANBUL'DA KİRALIK EV FİYATLARI 3 SENENİN ARDINDAN İLK KEZ GERİLEDİ!

Konut fiyatlarında yaşanan artış kiralık ev fiyatlarında da kendisini gösterirken yaşanan gelişmeler üzerine hükümet kiralık ev artışına yasal sınır getirmiş ve yüzde 25 sınırı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştı. Kiralık ev fiyatları için peş peşe yeni tedbir kararları alınırken konu hakkında son olarak Airbnb yasası devreye alınmıştı.

Yaşanan yükseliş nedeni ile büyükşehirlerden tersine göç başlarken İstanbul'da kiralık evlerin hızla boşaltılması ve yeni yasal tedbirler üzerine ev kiralarında düşüş başladı. 3 senenin ardından kiralık ev fiyatlarında ilk kez gerileme yaşanırken fiyatlarda eski normale dönüş için ise konut üretiminin arttırılmasının şart olduğunun altı çizildi.

Genel Yayın Yönetmeni