İşyeri arsa ve tarla satışlarında tüm zamanların rekoru kırıldı!

Konut fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından emlak yatırımı yapmak isteyenlerin işyeri, arsa ve tarla alımına yönelmesi lie tüm zamanların satış rekoru kırıldı.
İşyeri arsa ve tarla satışlarında tüm zamanların rekoru kırıldı!

Pandemi döneminde konut fiyatlarında yaşanan yükseliş pandemiden sonra eski normale dönmek bir yana daha da yükselmeye devam etmişti. Rekor üzerine rekor kıran fiyatlar vatandaşın gayrimenkul yatırımına dönmesine neden olsa da artık alım sınırını geçen konut fiyatları vatandaşı alternatif yatırım araçlarına yönlendirmişti.

Konut alamayan vatandaş gayrimenkul yatırımı için arsa, işyeri ve tarla yatırımına dönüş yaparken oluşan yoğun talep iştahı bu satışlarda rekor kırılmasına neden oldu. Türkiye genelinde yılın ilk 10 aylık döneminde 2 milyon 419 bin 981 gayrimenkul el değiştirdi. Bu satışların 993 bin 835'ini konutlar oluşturdu.

KONUT DIŞI GAYRİMENKUL SATŞI TARİHİ REKORUNU KIRDI!

Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışları ise 10 ayda 1 milyon 426 bin 146 adetle tüm zamanların en yüksek Ocak-Ekim dönemi rakamına ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1 milyon 391 bin 787 olarak gerçekleşmişti. Artış oranı yüzde 2,5 oldu. Konuttaki azalışa rağmen diğer gayrimenkul türlerindeki yükseliş dikkati çekti.

Açıklanan satış rakamlarını değerlendiren İstanbul Değerleme Yönetici Ortağı ve gayrimenkul değerleme uzmanı Celal Erdoğdu "Burada en önemli nedenler arasında Kovid-19 ve depremler sonrası tarlalara artan ilgi yer alıyor. Konut fiyatlarındaki ve faiz oranlarındaki yükseliş de yatırımcıları bütçelerine uygun arsa ve tarlalara yönlendiriyor. Çünkü konut alamayan vatandaşlar özellikle enflasyondan korunmak için uygun fiyatlı arsa ve tarla yatırımı yapmak istiyor. Son zamanlarda da Trakya'nın batısındaki bölgeler ilgi çeken yerler arasında bulunuyor.

Ayrıca vatandaşlarımız bu tarz yerlerden arsa veya tarla alıp 'ileride gerekirse içine konteyner, prefabrik ya da tiny house' koyarım diye düşünüyor. Bu da ilgiyi artırıyor. Son dönemde sosyal medyadan satış ilanlarının ve yatırımların arttığını görüyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalı." diyerek dikkat edilmesi gerekenleri de sıraladı. Konut alamayan kişilerin alternatif yatırım aracı olarak artık tarla, dükkan, depo, işyeri ve arsalara yönelmesi bu taşınmazların satışlarında da yükseliş yaşanmasına neden oldu.

Genel Yayın Yönetmeni