Erken emeklilikte yeni formül! 54 yaşında emekli olacaklar!

SGK’nın az bilinen erken emeklilik formülü ile daha az prim ile daha erken yaşta emekli olmak mümkün oluyor. SGK kimlerin emeklilik yaşlarında indirim yapıyor?
Erken emeklilikte yeni formül! 54 yaşında emekli olacaklar!

Türkiye’de uygulanan emeklilik sistemi tüm çalışanları oldukça zorluyor. EYT imkanı olmayanlar oldukça yüksek şartlarda emekli olabiliyorlar. Yine de SGK sisteminde erken yaşta emeklilik gibi bir durum bulunuyor. Ancak bu hak her çalışana verilen bir hak olmuyor. Bu indirimli emeklilik hakkından kimlerin faydalanabileceğini SGK duyurdu.

ÇALIŞAN ANNELERE ÖZEL UYGULAMA!

Kadınların çalışma hayatında yer almaları gelişmiş toplumlarda oldukça önemsenen bir durumdur. SGK da çalışan anneler için bir özel durum uygulaması yapıyor. Eğer çalışan annenin engelli çocuğu varsa bu kişinin emekli olması kolaylaştırılıyor. Engelli çocuğu olan anneler için emeklilik şartları gevşetiliyor. Bu da SGK’nın uyguladığı özel bir formül ile uygulanıyor.

PRİM DESTEĞİ VERİLİYOR!

Engelli çocuğu olan çalışan anne emeklilik zamanı geldiğinde SGK’dan prim desteği alıyor. Bunun da belirli bir formülü var. Emeklilik zamanında hesaplama yapılıyor ve çalışan annenin toplam prim gün sayısı artıyor. Bu kişilere SGK dörtte bir oranında prim desteği veriyor. Toplam prim gün sayısının dörtte biri kadarını SGK destek olarak sunuyor. Böylece toplam prim gün sayısı artırılmış oluyor. 5.000 prim gün sayısı olan çalışan anne eğer engelli çocuğu varsa 1250 prim gün sayısı da SGK tarafından veriliyor. Böylece toplam prim gün sayısı 6250 gün oluyor.

EMEKLİLİK YAŞI DÜŞÜYOR!

Çalışan annenin var olan engelli çocuğu eğer bir başkasının bakımına muhtaç olacak seviyede engele sahipse o zaman SGK erken emekliliğin kilidini açıyor. Bu durumda toplam prim gün sayısının dörtte biri kadarı emeklilik yaşından düşüyor. 5000 prim günü olan çalışan annenin bu durumda emeklilik yaşı da 1250 gün geri çekiliyor. Bu da emeklilik için yıllarca beklemeyi tamamen ortadan kaldırabiliyor.

EMEKLİLİK HESAPLAMASI!

Engelli çocuğu olan bir çalışan annenin 5800 prim günü olması halinde SGK bu çalışana 1450 gün de prim desteği veriyor. Bu durumda toplam prim gün sayısı 7250 oluyor. Emeklilik prim şartı bu şekilde tamamlanınca yaş şartına bakılıyor. Emeklilik yaşı da 1450 gün geri çekilecektir. 58 yaşında emekli olması gereken çalışan anne bu indirim ile yaklaşık 4 yıl erken emekli olma imkanı buluyor. 54 yaşında emekli olma hakkı böylece elde edilmiş oluyor.