Ağustos 2018 Kira Zam Oranı Rekor Kırdı, Ev Sahiplerinin Yüzü Güldü, Kiracılar Üzüldü

TÜİK Ağustos 2018 enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre 2018 yılının en yüksek kira artış oranı yaşanmış oldu. Ev sahipleri sevinirken kiracılar üzüldü...

TÜİK Ağustos 2018 enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre 2018 yılının en yüksek kira artış oranı yaşanmış oldu. Ev sahipleri sevinirken kiracılar üzüldü...

TÜİK Ağustos 2018 kira artış oranı açıklandı. Açıklanan rakamlara göre kiralara Ağustos ayında ev sahipleri yüzde 17,41 oranında zam yapma hakkı elde etti. Açıklanan rakamın son derece yüksek olması kiracıları zor durumda bıraktı.



Ev Sahipleri Bu kadar Yüksek Zam Yapacak Mı?



Ağustos ayında kiraları zamlanacak olan kişiler büyük bir üzüntü yaşarken çoğu kiracının ev sahibi ile yüz yüze görüşerek daha düşük bir oranda zam yapmasını isteyeceği öğrenildi. Kiracıların bir çoğu ise Temmuz ayı TEFE TÜFE oranı üzerinden hesaplama yapılmasını istedi.



Hatırlanacağı üzere TÜİK Temmuz ayı kira zam oranı 2018 rakamı da yüzde 16,57 olarak belirlenmişti. Aslında bu oran bile kiracılara yüksek geliyor ancak Ağustos 2018 kira artış oranı ile kıyaslandığında daha düşük kalıyor. Ağustos ayında kirası zamlanan bir kişi ile Temmuz ayında kirası zamlanan bir kişinin 1 yıllık kira ödemeleri kıyaslandığında ev kiralarının bin lira olduğu farz edilirse toplamda 100 liralık bir fark oluşuyor. Kiracıların ev sahiplerinden istekleri ise her geçen gün zorlaşan yaşam şartları altında ev sahiplerinin kiralara yüzde 10'dan daha fazla zam yapmaması yönünde.



Ev Sahibi Yüzde 17,40 Zam Yapabilir Mi?



Evet, ne yazık ki kira sözleşmesi imzalayan kişiler ev sahiplerini ÜFE kira zam oranı üzerinden zam yapmalarını otomatik olarak kabul etmiş oluyorlar. Yani açıklanan Ağustos 2018 ÜFE rakamı üzerinden zam yapma hakkı bulunan ev sahibinin fazla zam yapması gibi bir durum söz konusu olmuyor.



Ev sahibi yasal hakkını kullanmış oluyor. Kiracı bu zammı ya kabul ederek kira artış oranı üzerinden kirasını hesaplayarak ödemekle yükümlü oluyor ya da evi boşaltarak tahliye etmesi gerekiyor. Ancak ev sahipleri isterlerse kiracılarına daha düşük bir oranda zam yapma hakkına sahip. Yani ev sahibi bu orandan fazla zam yapamıyor ama isterse daha düşük oranlarda zam yapma hakkını kullanabiliyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri