Aidat Borcunu Ödemeyen Kiracı Hakkında Ne Yapılır?

Apartmanlarda ve sitelerde aidat borcunu ödemeyen kiracılar hakkında ne yapılabilir? Kiracı aidat borcunu ödemezse hakkında hangi işlemler yapılır? Ev sahibinin bu durumda sorumluluğu nedir?

Apartmanlarda ve sitelerde yönetimleri en çok zorlayan konu aidat borçlarının düzenli bir şekilde ödenmemesidir. Bu düzenli ödemenin gerçekleşmemesinden dolayı apartmanlarda ve sitelerde bazı faaliyetlerde aksamalar meydana gelebiliyor. Lakin yönetimler aidat ödemeyen kar sakinlerinden bu ödemeleri tahsil etmek için yasal yolları kullanma haklarına sahipler ve bu yolları da kullanabiliyorlar. Peki aidat borcunu ödemeyen kiracı hakkında ne yapılabilir?

KİRACI AİDAT BORCUNU ÖDEMEZSE NE OLUR?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre aidar borçlarından hem kat maliki oılarak ev sahipleri hem de kullanım hakkından dolayı kiracılar sorumludurlar. Bundan dolayı yönetimler aidat borcunun ödenmesi için ev sahiplerine mi yoksa kiracılara mı başvuracaklarını net şekilde bilemiyorlar. Aidat borcundan dolayı kim hakkında icra işlemi başlatılmalıdır? Kanun bu konuda net bir şekilde tavrını ortaya koymaktadır.

Kiracı evde oturmaya devam ediyorsa ve kullanımı sürüyorsa aidat borcundan sorumludur. Bu sorumluluk yasal bir sorumluluk olurken böyle durumlarda kiracılar aleyhinde icra işlemi başlatılmalıdır. Ancak kiracı evden çıkarsa aidat borcundan dolayı yasal olarak sorumlu tutulamaz. Böyle bir durumda da aidat borcunu tahsil etmek isteyen yönetimler icra işlemlerini kat maliki sıfatıyla ev sahibi hakkında başlatmalıdırlar. Ev sahibinin aidattaki yasal sorumluluğu asıl sorumluluk olarak tanımlanmaktadır.

Kiracının aidat borcu ödemediği durumlarda yönetimlerin yapmaları gereken bir durum da ev sahibinin bundan haberdar edilmesidir. Bu şekilde kiracının aidat borcunu ödeme süreci hızlandırılabilir. Bu yolu tercih eden apartman ve site yönetimleri aidat borcu meselesini kökten çözebilme imkanı da elde edebilirler.

Öte yandan aidat borcu ödemesi yapmayan kiracılar veya kat malikleri aylık gecikme cezası ile de karşılaşırlar. Bu cezanın oranı aylık yüzde 5'tür. Uzun süre ödenmeyen aidat borcundan dolayı toplam borç katlanabilmektedir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri