Apartman Otopark Sorunu ve Anlaşmazlığı: Paylaşım Nasıl Olmalı, Numaralandırma Yapılabilir Mi?

Site ve apartmanlarda otopark sorunu araç sayısının artması ile beraber daha da büyük bir sorun haline geldi. Apartman otopark anlaşmazlığı nasıl çözülür?

Koronavirüs salgını döneminde hastalık kapmaktan endişe eden çok sayıda kişinin toplu ulaşım araçlarından uzaklaşarak kendi araçlarını satın almaya başlaması ile beraber araç sayısında rekor artış yaşanmıştı. Yaşanan bu artış apartmanlarda zaten yetersiz olan park alanı sorununun da katlanmasına neden oldu.

Özellikle de eski yapılan apartmanlarda daire başına dahi bir araçlık otopark yeri bulunmazken artık nerede ise çoğu dairede en az 2 aracın bulunması komşular arasında park yeri paylaşımı sorununun yaşanmasına neden oldu. Bazı binalarda ise yan bina sakinleri ile park yeri kavgaları yaşanırken sürecin yasal boyutu da merak konusu oldu.

APARTMAN OTOPARK NUMARALANDIRMA! APARTMANLARDA PARK YERİ PAYLAŞIMI NASIL OLMALI?

Konuyu köşesine taşıyan Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu "Otopark yerleşim şeması önceden belirlenmemişse, bir harita mühendisine kroki çizdirilerek, her bağımsız bölüme tahsis edilen otoparkın yeri belirtilir. Bu kroki noterden tasdik ettirilir. Kat Malikleri Kurulu’nda/To

plu Yapı Temsilciler Kurulu’nda 5’te 4 oyla kabul edilerek, Yönetim Planı’nın (YP) eki olarak tapu kaydına işlenir. Böylece, otopark tartışması tümüyle ortadan kalkar. İnşaat projesinde, vaziyet planlarında, belediye ve tapu kayıtlarında, ‘otopark yerleşim ve paylaşım şekli’nin baştan belirlenmesi ise çok daha iyidir. O binadan ev, iş yeri alanlar baştan bu durumu kabul ederek satın alacakları için hiç kimsenin itiraz hakkı olmaz" diyerek yapılabilecekleri sıraladı.

YEŞİL ALANA OTOPARK YAPILABİLİR Mİ, OTOPARK HAVUZA ÇEVRİLEBİLİR Mİ?

Apartman ya da sitede ayrılan yeşil alanlar son dönemde artan araç sayısı ile beraber otoparka çevrilirken çocuk parkı, piknik alanı, spor alanı vb. ve özel bir amaca özgülenmeyen ve boş alan olarak bırakılan yeşil alanların katlı otoparka çevrilmesine kanunen bir engel bulunmuyor.

Belediye, tapu, kadastro kayıtlarında otopark olarak gösterilen yerlerin ise başka bir amaca tahsis edilmesine yani havuza çevrilmesi konusunda apartman oy birliği kararı alınması gerekmektedir. Yani tek bir kişinin dahi bu karara itiraz etmesi durumunda oy birliği sağlanamayacağı için otopark olarak ayrılan alanın başka bir amaç ile kullanımı mümkün değildir. Dükkanın garaja çevrilmesi konusu da aynı statüde olup kat malikleri sulh hukuk mahkemesine dava açma hakkına sahiptir.

Emlak Haberleri Haberleri