Avrupa'da Konut Fiyatları Zirveye Çıktı! Paris'te Evlerin Ortalama Metrekare Fiyatı 10 Bin Euro'yu Geçti

Türkiye'de konut fiyatlarının yükselişleri tartışma konusu olmaya devam ederken dünyada da durum pek farklı değil. Avrupa'da konut fiyatları artışları nedeniyle ev sahibi olabileceklerin sayısı azaldı

Pandemi sürecinin emlak sektörüne yansıması oldukça olumsuz oldu. Bu süreçte inşaat maliyetlerinde meydana gelen yükselişler konut fiyatlarının artışlarını beraberinde getirdi. Türkiye'de bu problem tartışma konusu olurken dünyada da durum pek farklı değil. Özellikle Avrupa'da ev sahibi olmak isteyenler oldukça yüksek tutarları gözden çıkarmak zorunda kalıyorlar.

AVRUPA'DA KONUT FİYATLARI ZİRVEYE ÇIKTI

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurosat) tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği'ndeki konut fiyatlarını ölçen konut fiyat endeksine göre 2010'dan 2021'e kadar konut fiyatları yüzde 30,9 oranında arttı. 2021 yılında Avrupa'da konut fiyatları oldukça yükseldi. Bu yükselişler Lüksemburg'da yüzde 17, Danimarka'da yüzde 15,3, Çekya'da yüzde 11,9, Almanya'da yüzde 9,4, Fransa'da yüzde 5,5 ve Belçika'da yüzde 6,7 oranlarında gerçekleşti.

Avrupa'da konut fiyatlarındaki yükselişlere ilişkin olarak Berlin Belediye Başkanı Michael Mueller bir açıklama yaparak, “Toplumun bazı kesimleri artık konut satın alma imkanlarını kaybettiler. Yüksek fiyatlar nedeniyle bu kesimlerdeki insanlar şehrimizin bazı bölgelerinden dışlanıyorlar. Ancak bu durum Berlin özelinde yaşanmıyor. Londra'da, Paris'te, Roma'da da aynı sorunlar bulunuyor.” dedi.

ALMANYA'DA KONUT FİYATLARI YÜKSELİYOR

Avrupa emlak piyasasında aşırı fiyat artışları da ortaya çıkmaya başladı. Viyana'da konutların ortalama metrekare fiyatları 5.248 euronun üzerine çıktı. Almanya'da konut fiyat artışları sorun olmaya devam ediyor. Frankfurt'ta konut fiyatları son 10 yıllık süreçte yüzde 100 arttı. Berlin'de konut fiyat artışları yüzde 148, Münih'te ise yüzde 110 oldu. Almanya'da ortalama bir konut satın almak isteyenlerin 500 Bin Euro'yu gözden çıkarmaları gerekiyor.

LONDRA'DA KONUTLAR YÜZDE 60 ZAMLANDI

Konut fiyat artışlarından İngiltere de ciddi oranda etkilendi. 2010 yılından bugüne kadar konut fiyatları İngiltere'de yüzde 60 oranında arttı. Ortalama bir konut satın almak isteyenler İngiltere'de 266 Bin Sterlin ödeme yapmak durumunda kalıyorlar. Londra'da konut fiyatları son 10 yıllık süreçte yüzde 80 oranında artış kaydetti.

PARİS'TE KONUTLARIN METREKARE FİYATLARI 10 BİN EUROYU GEÇTİ

Fransa'da konut fiyatları artan ülkeler arasında bulunuyor. Paris'te son 10 yıllık süreçte konut fiyatları yüzde 56 yükseldi. Şu anda Paris'te konut satın almak isteyenler metrekare fiyatı ile 10 bin euronun üzerinde ödeme yapmak zorunda kalıyorlar.

Emlak Haberleri Haberleri