Banka İpotekli Konutun Satışı Peşin Veya Kredi İle Nasıl Yapılır?

Konut kredisi kullanılarak satın alınan evlerin kredi borcu bitmeden nasıl satılabileceği merak ediliyor. Banka ipotekli konutun satışı yapılır mı, nasıl yapılır?

Bankalardan konut kredisi çekerek ev satın almanın oldukça yaygın bir ev satın alma şekli olduğu biliniyor. Bu kredi borçlarının ödenmesinde güçlük yaşanması veya bir başka nedenle evin satışına karar verilmesi durumunda vatandaşlar ipotekli konut satış işleminin nasıl yapılacağını merak ediyorlar. Bankalar konut kredisi kullandırırken kredi verilen konutun üzerine ipotek tesis ediyorlar ve o konutun satışı bankadan habersiz gerçöekleşemiyor.

İPOTEKLİ KONUT SATILIR MI?

İpotekli konutun satışının yapılmasının önünde kesin bir engel bulunmamaktadır. Ancak bu konut satışı için ipotek sahibi banka ile çeşitli şekillerde iletişime geçilmesi gerekir. Bu şekilde üzerinde ipotek bulunan konutlar satılabilir. Üstelik bu konutların satışında çok farklı yollar da uygulanabilir. Ham kredi ile hem de peşin olarak bu konutların satışı yapılabilir.

İPOTEKLİ KONUT KREDİ İLE NASIL SATILIR?

Bir konut üzerinde konut kredisi borcundan dolayı ipotek bulunuyorsa bunun bir başka konut kredisi ile satışı mümkün olabilmektedir. Önce evi satın alacak kişi bulunmalıdır. Bu kişi iler bankanın iletişimi sağlanaral asıl borç sahibinin konut kredisi devredilir. Bu şekilde evin satışı gerçekleşir ve kredi borcu da kapanmış olur. Esasında kredi devri yapılamamaktadır. Yapılan evi satın almak isteyen müşteriye verilen konut kredisi ile evi satan kişinin konut kredisi borcunu kapatmaktadır. Evin üzerinde ipotek ise kaldırılmaz, sadece ipotekin muhatabı değişir.

Konut kredisini başka bankadan kullanarak da ipotekli konut satışı yapılabilir. Kredi çekilecek banka diğer banka iletişime geçerek konu olan kredi borcunun ödeneceğini bildirir. Kredi onaylandıktan sonra bankalar arasında para transferi yapılır. Bu şekilde ipotek kaldırılır ve yeni konut kredisini veren banka konutun üzerine ipotek tesis eder.

İPOTEKLİ KONUT PEŞİN OLARAK NASIL SATILIR?

İpotekli konutu vatandaşlar peşin olarak da satmak isteyebilirler. Bu durumda evi satın alacak kişi peşin olarak konut kredisi borcunu kapatabilir. Bu durumda bankaya gidilerek kredi borcu öğrenilir ve toplam para bankaya yatırılır. Bu işlem için de blokeli çek alınır. Bu şekilde belirlenen süre içerisinde paranın çekilmesi engellenerek herhangi bir aksama yaşanması engellenir. Tapuda satyış işlemleri sonrasında blokeli çek satıcıya verilir. Gayrimenkul satıcısı da bankaya giderek konut kredisi borcunu kapatır. Böylelikle peşin olarak ipotekli konut satışı gerçekleşmiş olur.

Emlak Haberleri Haberleri