Bankaların Konut Kredisi Faiz Oranları İle Ev Almak Mı, Beklemek Mi Mantıklı?

Sitemize gelen çok sayıda mail ve aramada takipçilerimiz sürekli aynı soruyu soruyor "konut kredisi faizleri düşecek mi, ev almalı mı beklemede mi kalmalıyız?"Aslında bu sorunun yanıtı vatandaşın kendisine göre değişiyor.

Sitemize gelen çok sayıda mail ve aramada takipçilerimiz sürekli aynı soruyu soruyor "konut kredisi faizleri düşecek mi, ev almalı mı beklemede mi kalmalıyız?"

Aslında bu sorunun yanıtı vatandaşın kendisine göre değişiyor.



Öncelikle ihtiyaç nedeni ile ev almak isteyen kişilere emlak uzmanları düşen konut fiyatları ve sağlanan indirimleri fırsata çevirmelerini tavsiye ediyor. Ancak yatırım amaçlı konut almak isteyen kişiler ise bir süre daha beklemede kalmalı görüşü hakim



Kredi Faiz Oranları Düştüğü Anda Konut Fiyatları Artacak!



Konut fiyatları aslında şu anda azalan talep nedeni ile oldukça düşmüş durumda. Özellikle de elinde nakit para bulunan kişilere müteahhitler işlerini bitirebilmek adına büyük oranda peşin alım indirimi uyguluyor.



Bu sayede elinde nakit para birikimi bulunan kişiler için konut alımı büyük bir cazibe haline dönüşüyor. Banka kredisi kullanarak ev almak isteyen kişiler için ise konut kredisi çekerek ev almak şu anda bazı noktalarda yine de cazip bulunuyor.



Örneğin şu anda 60 ay vadeli konut kredisi çekerek 200 bin lira konut kredisi çeken bir kişi yüzde 1.84 faiz oranı ile kullandığından toplam 331 bin 973 lira geri ödeme yapıyor. Yani kredi faizi olarak 131 bin 973 lira faiz ödemiş oluyor.



Ancak konut fiyatlarına kredi faiz oranları düşer düşmez en az yüzde 40 oranında zam geleceğine kesin gözü ile bakılıyor. Yani konut fiyatları en az 200 bin liralık konut için 80 bin lira zam yapılacak anlamına geliyor. Aynı kişinin 5 yıllık kirası en az aylık 1.500 liradan hesaplanırsa yıllık 18 bin lira kiradan hiç zam yapılmasa dahi 90 bin lira olarak gerçekleşiyor.



Yani 80 bin lira konut fiyat farkı, 90 bin lira kira olmak üzere sadece 170 bin lira bir fark oluşuyor. Buna eklenen tapu harcı indirimi ve KDV indirimi farkı ile beraber oluşan fiyat farkı şu anda yüksek olan faiz oranlarına rağmen konut alımını cazip hale getiriyor.



Konut Kredisi Faizleri Düşünce Konut Kredisi Yapılandırma Hakkı Verilecek Mi?



Aslında kredi kullanarak ev sahibi olmak isteyen kişilere sunulan en büyük avantajlardan biride faizlerin düşmesi durumunda kredi yapılandırma hakkı verilmesi oluyor. Ancak bu hak sadece normal kredi indirimleri için veriliyor.



Yani sadece normal kredi faiz indirimlerinden yararlanılabiliyor. Hatırlanacağı üzere geçen sene düzenlenen 0,98 konut kredisi kampanyası sadece yeni konut alımlarını teşvik etmek için düzenlendiği gerekçesi ile yapılandırma kapsamına dahil edilmemişti.



Ancak şu anda 1,84 olan en düşük konut kredisi faiz oranı için diğer bankalardan konut kredisi kullanan kişilerin yeniden yapılandırma hakkı bulunuyor. Yani özel bir kampanya düzenlenmediği takdirde konut kredisi yapılandırma hakkı veriliyor.



emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri