Beklenen Konut İndirimi Sonbaharda Mı Gelecek? Ev Alma Planı Olanlar Dikkat

Ev alma hayali içerisinde olanlar için konut fiyatlarının geleceğini merak ediyor. Peki konut fiyatlarında önümüzdeki dönemde bir indirim olacak mı?

Türkiye'de konut fiyatları oldukça yükselmiş durumda. Konut fiyatlarının yükselmesinde en önemli etmen artan talep ve yükselen maliyetler olarak gösteriliyor. Vatandaşlar ise konut fiyatlarının ne zaman indirime gireceğini merak ediyorlar.

KONUT FİYATLARINDA BİR İNDİRİM OLACAK MI?

Konut almak isteyenler için en merak edilen soru indirim olup olmayacağı. Oluşan ekonomik ortam konut fiyatlarında bir indirim beklentisi oluşturmuyor. İnşaat sektöründe maliyetlerin sürekli artıyor olması konut fiyatlarının sürekli bir yükeliş trendi içerisinde yer almasına neden oluyor.

Son yıllarda başta demir ton fiyatları olmak üzere çok sayıda kalemde inşaat malzeme fiyatları yükselmiş durumda. Pandemi sürecinin etkisi bu fiyat artışlarını tetikledi. Öyle ki 2021 yılının Aralık ayı döneminde pandeminden hemen önce demir ton fiyatları 2.500 TL ile 3.000 TL bandı arasında yer alıyordu. Ancak pandemi sürecinde çok hızlı bir yükseliş gösteren demir fiyatları şu dönemde yüzde 100'den faha fazla bir artışla 7.000 TL ile 7.500 TL bandı arasında yer alıyor.

Demir fiyatlarının dışında ayrıca diğer maliyet kalemlerinde de çok ciddi fiyat artışları yaşanmış durumda.

ÖZELLİKLE SIFIR KONUT FİYATLARINDA İNDİRİM BEKLENMİYOR

İnşaat sektörünün önemli isimleri artan maliyetler nedeniyle sıfır konutlarda indirim olamayacağını ifade ediyorlar. İkinci el konutlarda sürece ve talebe göre fiyat dalgalanmalarının olabileceğinin üzerinde duran uzmanlar sıfır konutların bu dönemden sonra belli bir bandın altına inemeyeceğini ifade ediyorlar.

KONUT KREDİSİ HAMLESİ GELİRSE FİYAT ARTABİLİR

Uzmanların üzerinde durdukları bir diğer konu ise konut kredisi hamlesi. Konut kredisi maliyetleri bu dönemde çok yüksek seviyede yer alıyor.

En düşlük konut kredisinde faiz oranları yzüde 1.34 bandında bulunuyor. Daha önceki yıllarda bankalardan yüzde 0.74, yüzde 0.87, yüzde 0.89 ve yüzde 0.99 gibi faiz oranlarıyla kredi sağlanacağı ilan edilirse konut taleplerinde yeni bir artış olacaktır. Konut talebinin artması artan maliyet döneminde fiyatlarda yeni bir yükselme trendi oluşturabilir.

Sektör temsilcileri konut fiyatlarında yaşanacak indirimlerin tamamını maliyetlerde yaşanabilecek azalmaya bağlıyorlar. Ayrıca devletin sektörü teşvik etmesinin de konut fiyatlarında indirimlere neden olabileceği ifade ediliyor.

Emlak Haberleri Haberleri