Bunu yapmayan kiracı borçlu çıkıyor! Ev sahiplerinin bu tuzağına düşmeyin!

Kira ödemeleri ev sahipleri ile kiracılar arasında bazen çok büyük sorunlara neden olabiliyor. Kiracılar kira ödemesini yaparken nelere dikkat etmelidirler?

Kiracının kira ödemesini nasıl yapacağı yasalarla belirlenmiştir. Yasalara uygun bir şekilde hareket eden kiracılar bu konuda mağdur olmuyorlar. Ancak bazı ev sahipleri kira gelir vergisi ödememek için kiracılarını elden kira ödemesi yapma konusunda zorlayabiliyorlar. Bu durum kiracı için çok büyük bir risk oluşturmaktadır. Kiracı kanunen hiç kira ödemesi yapmamış gibi değerlendirmeler yapılabiliyor.

ELDEN KİRA ÖDEMEK KİRACIYA FAYDA SAĞLAR MI?

Elden kira ödeyen bir kiracıya bu durumun en küçük bir faydası yoktur. Kirayı elden ödeyen kiracı herhangi bir fayda sağlayamadığı gibi zarar da görmektedir. Bu elden ödenen kiraların ispatı oldukça zordur. Mahkemeler bunun için yazılı belge talep ediyorlar. Ancak bu yazılı belge de temin edilemiyor. Hatta geçtiğimiz günlerde WhatsApp yazışmalarını mahkemeye belge olarak sunan bir kiracının bu talebi reddedildi ve ödediği kirayı faiziyle yeniden ev sahibine ödemek zorunda kaldı.

ELDEN KİRA EV SAHİBİNE YARAR!

Elden kira ödemesi ev sahibinin kira gelir vergisi ödemekten kaçınmasının en büyük yoludur. Elden kira alınca ev sahibi hiç kira geliri elde etmemiş oluyor. Haliyle beyanname vermesine de gerek kalmıyor. Vergi ödemekten kaçınan ev sahipleri elden kira talep ediyorlar ama bu durum kiracılar için çok büyük bir risk olabiliyor.

KİRACILAR NE YAPMALI?

Kiracılar eğer elden kira ödemesi yapıyorlarsa ilerleyen süreçte ev sahibinin kendilerine kira ödemesi yapmadığı şeklinde bir suçlamada bulunabileceklerini bilmelidirler. Buna göre hazırlık yapmalıdırlar. tercihen elden kira ödemesi yapılmamalıdır. Ancak zorunlu olarak elden kira ödemesi yapılıyorsa ev sahibinden imzalı bir yazılı belge alınmalıdır. Bu belgeyi almadan kira ödemesi yapılmamalıdır. Bazı durumlarda bu belge de kurtarıcı olmayacaktır ama kiracılar için bir dayanak olacaktır.

Emlak Haberleri Haberleri