Cebri Satış Nedir?

Cebri satış kavramı, borçlar hukuku kapsamında yer alan bir tanımlamadır. Peki, cebri satış nedir, nasıl yapılır, tapu kaydı nasıl gerçekleştirilir?

Cebri satış kavramı, borçlar hukuku kapsamında yer alan bir tanımlamadır. Peki, cebri satış nedir, nasıl yapılır, tapu kaydı nasıl gerçekleştirilir?

Bu tanıma göre, mevcut borcunu ödemeyen bir borçlunun, devlet tarafından haczedilmiş mallarının satılarak, alacaklı kişilere borç ödemesinin yapılmasına cebri satış denmektedir. Cebri satış faaliyetinde, borcunu ödemeyen borçlu kişinin icra takibi altında olması gerekmektedir.



Nitekim icra takibi olmadan borçluya ait malların satışı yapılamamaktadır. Buna ek olarak, cebri satış süreci sadece devletin inisiyatifinde olan bir yaptırımdır. Başka bir kurum bu şekilde bir satış yapması mümkün değildir. Çünkü devlet kanunen borçlunun mal varlığına el koyma ve zorla satış işlemleri yapma iradesine sahiptir. Bu vesileyle borçlu hakkındaki icra kararı sonucunda;



- Borçlunun borcuna karşılık gösterilen ipotekli malının



- Rehin olarak gösterilmiş malının



- Haciz bulunan mal varlığının



İcra dairesi ya da başka alacaklı bir kurum tarafından satışı gerçekleştirilir. Cebri satış nedir konusunu açıkladıktan sonra cebri satış işlemleri hakkında detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.



Cebri Satış Tapu Tescil İşlemleri



Akitsiz tapu işlemleri arasında yer alan cebri satış tapu tescil işlemlerinde, cebri satış sonrası gayrimenkulü yeni satın almış kişinin tapuya tescil edilmesi gerekmektedir. Bu işlemi gayrimenkulün icra takibini ve satışını gerçekleştiren icra müdürlüğü doğrudan yönetmektedir.



Tescilin icra müdürlüğü tarafından yapılabilmesi için gayrimenkulü ihale yoluyla almış olan kişinin birtakım belgelerine ihtiyaç vardır. Bunlar;



- Kimlik belgesi



- Temsile ilişkin belge



- Şahsa ait vesikalık fotoğraf



- Tapu Tescil Tüzüğü’ne göre ihaleden sorumlu kişinin imzasıdır.



Cebri Satış İhalesi



Borçlu kişinin rızasına bakılmaksızın devlet ve icra müdürlüğü tarafından belirlenen yer ve saatte cebri satış ihalesi gerçekleştirilmektedir. İhale yöneticileri satış sözleşmesine imza atarak en yüksek teklifi kabul ederek ihaleyi sonuçlandırırlar. Cebri satış ihalesi olası fesat karıştırma durumlarında iptal edilebilmektedir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri