Çimento Fiyatlarına Yüzde 60 Zam Geldi, Çimentocular Dünyada En Ucuz Çimento Türkiye'de Dedi!

Müteahhitler demir fiyatları sonrasında çimento fiyatlarına yapılan zamlar ile inşaat maliyetlerinde yaşanan rekor artış nedeniyle zor günler geçirirken tartışmalar alevlendi.

Uzun süredir demir fiyatlarında yaşanan artışlar ile gündemdeki yerini koruyan inşaat sektörü bu seferde çimento fiyatlarına zam nedeni ile yine tartışmaların odağına oturdu. Müteahhitler tarafndan inşaat maliyetlerini eleştirmekle suçlanan çimentocular eleştirilere yanıt verdi.

Çimento üretim maliyetlerinde yaşanan artışa dikkat çeken üreticiler çimento zamlarının buna bağlarken inşaat maliyeti içerisinde çimento fiyatlarının payının son derece düşü olduğunu belirterek eleştireleri reddetti.

DÜNYANIN EN UCUZ ÇİMENTOSU TÜRKİYE'DE SATILIYOR

Çimento fiyatlarına gelen zamları eleştiren Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, 2020 senesinin Mayıs ayına oranla bu Mayıs ayına kadar çimento fiyatlarına yüzde 60 oranında zam geldiğini belirterek yaşanan bu artışı ne enflasyon ne de döviz kurunda yaşanan yükseliş ile açıklanamayaağını belirtti.

Yapılan zamların inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Eren bu nedenle kentsel dönüşüm projelerinde de sıkıntılar yaşandığını belirterek yapılan zamları eleştirdi.

Eleştirilere yanıt ise sektör adına ÇEİS Başkanı Suat Çalbayık üretim maliyetlerinin yüzde 55-65'ini yakıt ve elektrik giderlerinin oluşturduğunu belirterek “2017'den bu yana petrokok fiyatları yüzde 200, elektrik fiyatları yüzde 106, ithal kömür yüzde 67.5, işçilik giderleri yüzde 31.2 arttı. Buna rağmen dünya ölçeğinde en düşük fiyatlı çimento Türkiye'de satılıyor" diyerek çimentonun inşaat maliyetlerindeki payının sadece yüzde 3,2 olduğuna dikkat çekti.

Bu nedenle çimento fiyatlarına gelen zamların inşaat maliyeti üzerinde olumsuz etkisi olamayağını savunan Çalbayık çimento üretimi için kullanılan yakıtların ithal edildiğini hatırlattı.

Emlak Haberleri Haberleri