Ev Kiralarken Depozito Neden Verilir, Kira Depozitosu Para İadesi Ne Zaman, Nasıl Geri Alınır?

Taşınmazların kiralama işlemleri konusunda en sık yaşanan anlaşmazlıklardan biri de depozito olarak öne çıkmaktadır. Hem depozito verilirken hem de verilen depozitonun iadesi konusunda anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Peki, depozito neden verilir, ev kiralardan depozito ne kadar olmalı, kiracı evden çıkarken depozitoyu nasıl alır, kira depozitosu değer kaybı için faiz hesaplama işlemi nasıl yapılır?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında en sık yaşanan sorunlardan biri de kira depozitosu olarak öne çıkmaktadır. Özellikle de Türk Lirası olarak verilen kira depozitosu için değer kaybı ve faiz hesaplama tartışmaları yaşanırken yine depozito tutarı ve kira depozitosu para iadesi konusunda da anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir.

EV KİRALARKEN DEPOZİTO NEDEN VERİLİR?

Taşınmazların kiralama işlemlerinde ev sahipleri depozito adı altında önden para talep etmektedir. Bu tutarın amacı kiracının kirayı ödememesi, elektrik, su, doğalgaz faturası gibi fatura borçlarını ödememesi, eve zarar vermesi, badana yapılan evi badana yaptırmadan teslim etmesi, evin demirbaşlarına zarar vermesi gibi olumsuzluklar yaşanması durumunda ev sahibinin kendisini güvence altına almasını sağlamaktır.

Yani depozito kiralanan taşınmazda yaşanabilecek anlaşmaya aykırı ve zarar veren durumlarda bu zararın tazmin edilmesini güvence altına almaktır.

KİRA DEPOZİTOSU PARA İADESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Kiralanan taşınmazın boşaltılması durumunda depozitonun iade edilmesi gerekir. Bu durumda kiralayan ve kiraya veren taraflar taşınmazda bir araya gelerek kira sözleşmesinin koşullarını denetler. Bu koşulların tamamen karşılanması, kira borcunun bulunmaması durumunda kira depozitosu kiracıya iade edilmelidir.

DEPOZİTO NASIL GERİ ALINIR?

Ödenen kira depozitosu için kiracı ile kiralayan yani ev sahibi bir araya gelir ve boşaltılan konutta denetimde bulunur. Kiracının eve ait aidat borcu, fatura borcu gibi bir borç yükümlülüğü bulunmaması, evde kira sözleşmesi ile belirlenen demirbaşların teslim alındığı gibi sağlam ve eksiksiz bırakılması, kira borcu bulunmaması durumunda kiracı tarafından anahtar teslim edilerek depozito yazılı bir kağıt karşılığı teslim alınır. Bu sayede kira sözleşmesi resmen sona erdirilmiş olur.

Emlak Haberleri Haberleri