Kira Sözleşmesinde Damga Vergisi Nedir, Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmelerinde sık sık karşılaşılan damga vergisi nedir, hangi durumlarda nasıl ve neye göre hesaplanır? İşte yanıtı.

Her türlü resmi sözleşme sonucunda alınan vergi türü olan damga vergisi, kişi-kişi, kişi-kurum, kurum-kurum arasında imzalanan ve hukuki geçerliliği olan sözleşmelerde çıkar. Damga Vergisi Kanunu'na göre biraz edilen ve imzalanan tüm sözleşmelerden damga vergisi alınır. Kira sözleşmesinde damga vergisi nedir, hesaplama neye göre yapılır?

DAMGA VERGİSİNDEN KİMLER MÜKELLEFTİR?

Sözleşmeyi imzalayan taraflar damga vergisi ödemekle yükümlüdür. Kişiler ile resmi kurumlar arasında yapılan sözleşmelerde kişiler damga vergisi ödemesi yapar. Vergi borcundan doğan cezalarda da ortak sorumluluk doğar. Sözleşme imzalandıktan sonra 15 gün içerisinde vergi dairesine beyannamede bulunulup vergi borcu ödenmesi gerekir.

Kira sözleşmelerinde adi kefalet olması durumunda kefalet işlemi için ve kiralama işlemi için ayrı ayrı damga vergisi hesaplaması yapılır. Damga vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren işlem üzerinden alınır. Kira sözleşmesi mütesellif kefalet durumunu da içerirse işletmenin en yüksek vergi ödemesini gerektiren kefalet işlemi üzerinden hesaplanır.

DAMGA VERGİSİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen, damga vergisi mükellefi olan kişilerin borç ödeme tarihleri farklılık gösterir. Söz konusu kişiler, sözleşme imzalandıktan sonra ertesi ayın 21'ine kadar beyanname ile vergi dairesine bildirmek ve 26'sına kadar da vergi ödemekle yükümlüdür. Damga vergisi oranları her sene belirlenir ve Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile açıklanır. İşlem türüne göre damga vergisi oranları değişir. Damga vergisi hesaplanırken hem sayfa sayısı hem de ayrı nüsha sayıları dikkate alınır.

Emlak Haberleri Haberleri