Konut Krizinde Son Perde! Emlakçılardan Açık Artırmayla Kiralık Daireler

İstanbul'da emlakçılar kiralık daire bulunmayan talebin fazla olduğu ilçelerde açık artırma ile konutları kiralamaya başladı. Uzmanlar ise düzenleme olmazsa krizin kapıda olduğunu ifade ediyorlar.

Türkiye'de pandemi sürecinin en önemli etkilerinin başında konut krizi geldi. Konut talebi artarken kiralık konut bulmak ise büyük şehirlerde imkansız hale geldi. Bu dönemde bazı emlakçılar ise farklı uygulamalara yöneldiler. İstanbul'dan gelen son haberlerde ise bazı ilçelerde, emlakçıların tüm kiralık ev arayanları bir araya getirip açık artırma ile ev kiraladıkları öğrenildi. Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberi.

AÇIK ARTIRMA İLE KİRALIK DAİRELER

Hürriyet'te yer alan haberde İstanbul’da Suadiye, Erenköy gibi kiralık konut talebinin çok yüksek olduğu ilçelerde, emlakçıların açık artırma ile konutları kiraladıkları yer aldı. Bu uygulama ile en yüksek teklifi verene konut kiralanıyor. Konuya ilişkin ise sektör içinden uyarı geldi. SİNPAŞ Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik konut sektöründe bazı düzenlemelerin olmaması durumunda, önümüzdeki sene içinde kiralık konut krizi patlayabilir dedi. Çelik düzenleme ile ilgili önerisinde kiralamada enflasyon artışı kadar veya bir miktar üzerinde artış öngören eski sisteme dönülmesi gerektiğini söyledi. Aksi durumlarda kiralık konutlarda daha büyük sorunlar yaşanabileceği hatta krizin derinleşebileceğini söyledi.

Kiralık füze gibi fırlayabileceğini söyleyen Ahmet Çelik şu değerlendirmelerde bulundu. "Kiralık ev kalmadı. Konut ve ticari gayrimenkul yatırımcıları artık konuta, ticari gayrimenkule para yatırmıyor. Kimse yeni konut almadığı gibi evlerini satıp bankaya, dövize, altına yatırıyor. 2021 yılı ocak ayında bizim projelerimizden Ataşehir’de 2+1 evin kirası 3500 liraydı; bu yıl 9000 liraya yükseldi. Böyle giderse seneye 19 bin TL olur." SİNPAŞ Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik konuşmasının devamında ise kimsenin yatırım amaçlı gayrimenkul almadığını söyledi. Kira gelirlerinin erimesi nedeniyle elinde konut olanların evlerini sattığını söyleyen Çelik konut yatırımından çıkanların altın yada dövize yöneldiğini söyledi.

Eski sistemin detayları hakkında da bilgi veren Çelik, eskiden kira artış oranlarının TÜFE+ÜFE bölü iki hatta artı 2-3 gibi olduğunu söyledi. Kira artışlarının yıllık en az enflasyon kadar olduğunu ifade edilen açıklamda şuan ki sistemde son 12 ayın TÜFE ortalamasının alındığını söyledi. Çelik konuşmasının son bölümünde ise kimsenin kiraya vermek için ev almadığını, 1.000.000 TL'nin aylık mevduat getirisinin 15 bin lira bandında olduğunu söyledi.

Emlak Haberleri Haberleri