Konut Sektöründe Orta ve Dar Gelirli Vatandaşlara Hitap Edilmeli

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya katıldığı bir toplantı kapsamında yapmış olduğu konuşmasında emlak sektörüne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm ve konut alım satımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Dumankaya orta ve dar gelirliye hitap edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya katıldığı bir toplantı kapsamında yapmış olduğu konuşmasında emlak sektörüne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm ve konut alım satımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Dumankaya orta ve dar gelirliye hitap edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya burada bir konuşma yaptı.
Yapmış olduğu konuşmasında emlak sektörü ve konut üretimine ilişkin açıklamalarda bulunan Dumankaya dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

HER YIL 200 BİN KONUT AÇIĞI OLUŞUYOR

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya yapmış olduğu açıklamalarında konut ihtiyacı ve satışına ilişkin veriler aktardı.
Türkiye'de yaşanan evlilik, boşanma gibi durumlar nedeniyle her yıl 200 bin civarında konut açığı oluştuğunu açıklayan Ali Dumankaya devletin 5 yıllık planında da 1 milyon konutluk açıklık olduğunu ifade etti.

“600 bin kişi her yıl evleniyor. 125 bin kişi her yıl boşanıyor. Bunlar tabi ayrı evlere çıkıyor. 125 bin kişi de yurt dışından Türkiye’ye dönüş yapıyor. Toplam ihtiyaç 800 bin. Bizim karşılayabildiğimiz 600-650 bin. Her yıl 200 bine yakın açık var. 5 yıllık kalkınma planında devletimiz 4 milyon hedef koymuş, gerçekleşen 3 milyon. 1 milyon insana biz konut üretememişiz.”



'DAR GELİRLİYİ KİRADAN KURTARACAK FORMÜL BULMAMIZ LAZIM'

Konut projelerine ilişkin değerlendirmelerinde dar ve orta gelirliye hitap edilmediğini vurgulayan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya dar gelirlilerin kiradan kurtulmaları adına formül üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmaları için sadece bankalardan medet ummanın yanı sıra farklı modeller geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Dumankaya konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu.

“Bizim buna çözüm üretmemiz gerekiyor. Katma değer üretecek farklı şeyler üretmemiz lazım. Bunlardan biri ‘konut kredisi faizlerinin gelir vergisinden mahsubu’ şeklinde gerçekten ihtiyacı olan bir kesime o imkanı tanımak ve hareketi sağlamak. O bir milyon insana biz bu konutu üretip verebilirsek bu anlamda çok daha hayırlı bereketli bir iş yapmış oluruz. Onların da kiradan kurtulmasını sağlayacak formüller üretmemiz lazım. Sadece bankalardan beklemekten ziyade farklı modeller geliştirmek gerekiyor.”



KENTSEL DÖNÜŞÜM AÇIKLAMASI

Kentsel dönüşüm konusunda da açıklamalarda bulunan Ali Dumankaya bu sürecin 15 yılda anca toparlanacağını vurguladı.

Gayrimenkul sektörü için kentsel dönüşüm olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Dumankaya kentsel dönüşümün bir plan çerçevesinde yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Kentsel dönüşüm için İstanbul gibi bir değer sahip olunduğunu ifade eden DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya apartman yıkıp yerine apartman yapılmanın sakıncalarına değindi.

“Kentsel dönüşüm yapılmak zorunda. 20 milyon konutumuz var, 7 milyonunu değiştireceğiz. Son üç yılda 100’er bin gibi bir performans sergilemişiz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız da 500 bine çıkarmak gibi bir hedeften bahsediyor. Yani 15 yılda anca toparlanacak bir süreç. Gayrimenkulün geleceğinde kentsel dönüşüm olmazsa olmaz. İstanbul gibi bir değer var elimizde, bu değeri dönüştürürken de alelade dönüştüremeyiz. Sadece apartman yıkıp apartman yaparak kentsel dönüşüm yapmamalıyız. Kentimize ihanet ediyoruz. Çünkü aynı yol, aynı meydan, aynı park ama yoğunluk artıyor. Bizim kentsel dönüşüme bir master plan çerçevesinde, çok daha makro ölçekte bakmamız lazım.”

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri