Konut Sektörüne Beklenen Bahar Ne Zaman Gelecek?

Yükselen faiz oranları ne yazık ki konut satışlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Peki, inşaat ve konut sektörüne beklenen bahar ne zaman gelecek?

Yükselen faiz oranları ne yazık ki konut satışlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Peki, inşaat ve konut sektörüne beklenen bahar ne zaman gelecek?

Her sene yaz döneminde hareketlenen ve hızlanan konut sektörü yükselen faiz oranları ve dolar kuru nedeni ile beklenen çıkışı yakalayamadı.



TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı konut satış istatistikleri yaşanan düşüşü gözler önüne sererken Mayıs ayında bu rakamın daha da geriye çekilmesi bekleniyor.



Faizler Yükseldi, İpotekli Konut Satışları Çakıldı



Habertürk Gazetesi yazarlarından Abdurrahman Yıldırım konut satışlarını değerlendirdi.



Nisan ayında açılanan rakamları değerlendiren Yıldırım yaşanan düşüşün ipotekli konut satışlarında yaşanan düşüşten kaynaklandığını söylerken faiz oranlarının yükselmesinin konut satışlarını olumsuz etkilediğini savundu.



23 Haziran seçimlerinin sonuçlanması ve siyasi istikrar ile sukünetin sağlanmasının ardından hem dolar kurunun hem de faiz oranlarının yeniden sabitleneceğini iddia eden Yılıdırm ancak bu şekilde konut sektörünün toparlanabileceğini söyledi.



Kur ve Faiz Oturmadan İnşaat Sektörü Kendisini Toparlayamaz



31 Mart tarihinde yapılan seçimlerin ardından hem seçim sonuçlarının bir türlü netleşmemesi hem de ardından seçimin tekrarlanma kararının alınması dolar kurunun yükselmesine neden oldu.



Dolar kurunda yaşanan yükseliş faiz oranlarına da sıçradı ve kredi faizleri büyük bir hızla yükselişe geçti. En uygun konut kredisi faiz oranı yüzde 1.28 seviyesinden yüzde 1.55 seviyesine çıktı.



Kredi faizleri ve dolar kuru sabitlenmeden konut sektörünün canlanmayacağını söyleyen Yılmaz "Çünkü konut hane halkının en büyük yatırımı veya harcaması. Konutu alırken de büyük çoğunluğun kredi kullanması gerekiyor.



Bugünlerde konut kredi faizleri yüzde 20’ler civarında seyrediyor. Yüzde 20 ile büyütülen bir kredinin yükü çok ağır oluyor. Ancak yüzde 12 ve altında bir oranla kredi kullanmanın avantajları olabilir. Konut satışlarındaki azalmanın en önemli sebeplerinden biri bu" diyerek kredi faizlerine işaret etti.



Sonbahardan Önce Konut Satışları Artmaz



Konut satışlarının artması için mutlaka dolar ve faizlerin kontrol altına alınması gerektiğini belirten Yıldırım bunun da ancak Sonbahar döneminde mümkün olabileceğini söyleyerek Eylül ayını işaret etti.



Emlak365.com



Konut satışları hakkında da tahminde bulunan Yıldırım


Emlak Haberleri Haberleri