Kredi Faiz İndirimi Konut Fiyatlarını Yükseltti, Ev Sahibi Olmak İsteyen Vatandaş İsyan Etti!

Konut kredisi faiz oranları rakamlarında yapılan faiz indirimi sonrası ev fiyatlarına yüzde 10 zam geldi. Faizler inse konut fiyatları yükseliyor, vatandaş ya bankaya ya ev sahibine fazla para ödüyor!

Kamu bankaları tarafından konut kredisi faiz oranlarına yapılan faiz indirimi hamlesi sonrasında ne yazık ki konut fiyatlarında yükseliş yaşandı. Özellikle de ikinci el konut fiyatlarında yaşanan artış tepki çekerken ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar isyan etti.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan konut kredisi kampanyası ile kredi faiz oranları yüzde 1,37 seviyesinden yüzde 1,29 seviyesine çekilmişti. Faiz oranlarının yüzde 1 seviyesinin üzerinde kalmasına rağmen konut fiyatlarına gelen zamlar tepki çekti.

KONUT KREDİSİ FAİZ İNDİRİMİ SONRASI FIRSATÇI EV SAHİPLERİ İŞ BAŞINDA!

İnşaat maliyet endeksinde yaşanan baş döndürücü yükselişe rağmen sıfır konut fiyatlarında sınırlı zam yapılmasına rağmen faiz indirimi haberleri ile beraber ikinci el ev fiyatları bir anda zamlanmaya başlandı. Hatırlanacağı üzere kamu bankaları tarafından 2020 senesinin Haziran ayında 1 sene ertelemeli yüzde 0,69 faiz oranı ile konut kredisi destek kampanyası başlatılmış ve benzer bir durum o dönemde de yaşanmıştı.

Konut kredisi faiz indirimi kampanyasının açıklanması ile beraber ev fiyatlarına saatler içerisinde zam yağmuru yaşanmış, fırsatçı ev sahipleri büyük tepki çekmişti. Online ilan siteleri üzerinden verilen ilanlarda favorilerim özelliği sayesinde pek çok kişi yapılan bu fahiş zamları kanıtlamıştı.

VATANDAŞ FAZLA PARAYI YA BANKAYA YA DA EV SAHİBİNE ÖDÜYOR!

Konut kredisi faiz oranına yapılan küçük bir indirimde dahi ev fiyatlarına yüzde 10 zam gelmesi büyük tepki çekerken, bu hamle ev sahibi olmak isteyen kişilerin cebinden paranın her türlü çıkması olarak yorumlandı. Yani vatandaş parayı ya faiz olarak bankaya ya da zam olarak ev sahibine ödüyor.

Konut kredisi faiz oranları yüksekken ev alan vatandaşlar yüksek faiz farkını bankaya öderken kredi faiz indirimi müjdesi bekleyen kişiler ise faiz indiriminin açıklanması ile ev fiyatlarına gelen zamlar nedeni ile bu parayı ev sahiplerine ödüyorlar. Türkiye'de konut fiyatları tüm dünya genelinde olduğu gibi zamlanmaya devam ederken orta direk için ise ne yazık ki ev sahibi olmak zorlaşıyor.

Özellikle de İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde ortalama konut fiyatları 500 Bin TL bandını aşarken, konut kredisi faiz oranının da yüzde 0,99 seviyesinin üzerinde olması kira öder gibi ev sahibi olmayı imkansız hale getiriyor.

Emlak Haberleri Haberleri