Miras Kalan Ev İçin Emlak Vergisi Muafiyeti Olur Mu, Kimler Emlak Vergisi Ödemezler?

Miras kalan evlerin emlak vergisi ödemelerinin nasıl olacağı merak ediliyor. Hangi mirasçılar emlak vergisinden muaf olurlar? Kimler miras kalan ev için emlak vergisi ödemezler?

Türkiye'de uygulanan gayrimenkul sistemi gereği ev sahipleri emlak vergisi adı altında her yıl belirli miktarlarda ödeme yapmakla yükümlüdürler. Bu ödemeleri tüm ev sahipleri yapmak zorundadır. Ancak bazı şartların gerçekleşmesi durumunda bazı vatandaşlar emlak vergisi muafiyeti elde edebiliyor. Bu muafiyete sahip vatandaşlardan emlak vergisi ödemesi yapmaları istenmiyor. Bir evin miras yolu ile mülkiyetinin mirasçılara geçmesi durumunda ise yine mirasçıların emlak vergisi ödemesi yapmaları gerekmektedir. Peki miras kalan ev için emlak vergisini kim, nasıl öder?

MİRAS KALAN EV İÇİN EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Bir evin mirastan dolayı birden fazla kişinin mülkiyetine geçmesi durumunda emlak vergisinin nasıl hesaplanacağı merak ediliyor. Bunun için mirasçılar hisse payları oranında sorumlu olurlar. Dolayısıyla her bir hissedar kendi payına düşen emlak vergisini ödemekle yükümlüdür. Bir hissedarın emlak vergisi borcundan diğer hissedarlar sorumlu olmazlar. Ancak evin satış işlemi yapılmak istenirse bu emlak vergisi borcu eğer ödenmemişse hissedarların önüne çıkabilir. Bu durumda da borçlu olan hissedarlar değil ödeme yapmayan tek hissedardır.

MİRAS KALAN EV İÇİN EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ

Miras kalan evlerde bazı vatandaşlar için emlak vergisi muafiyeti uygulanmaktadır. Eğer hissedar olunan evin büyüklüğü 200 metrekareti geçmiyorsa ve hisse sahibinin bir başka evi yoksa emekliler, ev hanımları, engelliler ve herhangi bir geliri olmayanlar emlak vergisinden muaf olabiliyorlar. Bu durumda olan vatandaşlar hisseleri oranında ödemeleri gereken emlak vergisini ödemiyorlar. Ancak diğer hissedarlar için değişen herhangi bir durum olmuyor. Diğer hissedarlar emlak vergisi ödemelerine devam ediyorlar.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN NASIL YARARLANILIR?

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyenlerin evin bulunduğu yerin bağlı olduğu belediyeye giderek form doldurup başvuru yapmaları gerekiyor. Vatandaşlardan emlak vergisi muafiyeti için herhangi bir belge istenmiyor. Yapılacak olan incelemede durumu emlak vergisinden muaf olmaya uygun bulunan kişilere emlak vergisi muafiyeti hakkı verilmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri