Muğla'nın Çökertme Koyu İmara Açıldı Mı?

Eşsiz doğa güzellikleri ile göz dolduran Muğla Çökertme Koyu'nun imara açılıp açılmayacağı konusu netlik kazandı.

Eşsiz doğa güzellikleri ile göz dolduran Muğla Çökertme Koyu'nun imara açılıp açılmayacağı konusu netlik kazandı.

Muğla’da bulunan Çökertme Koyu’nun imara açılması için 2014 yılında başlatılan mahkemenin sonucu açıklandı. Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütülen davanın sonucunda Çökertme Koyu’nun imara uygun olmadığı kararı alındı.

2014 yılında Muğla Çökertme Koyu için turizm planı hazırlanmış ve imara açılması gündeme gelmişti. Bodrum Denizciler Derneği ve Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi tarafından itiraz edilen ve mahkemeye verilen planlar, Çökertme Koyu’nun imara uygun bulunmaması kararı ile durduruldu.



Çökertme Koyu’nda Neler Yaşandı?





Muğla Milas’ta bulunan Çökertme Koyu ile alakalı Muğla-Milas Çökertme Turizm Merkezi tarafından 1/25 bin ölçekli bir plan düzenlenmişti. Çevreciler ve Çökertme sakinlerinin tepkisini çeken planın açıklamasında; 796 hektarlık alan turizm merkezi olarak belirlenmiş ve plana göre 243 hektar turizm tesis alanı, 268 hektar orman alanı, 1. derece arkeolojik sit alanı olarak da 7.5 hektarlık bir alanın kalması planlanıyordu. Plan kapsamında tesis alanları özellikle doğal karakteristik özelliklere sahip Hurma Koyu, Çökertme Koyu, Azmak Burnu, İnceyalı, Taşlıyalı kıyı taraflarında planlanmış olduğu ve planlama tamamında 243 hektar büyüklüğe sahip bir alanı kaplayacağı bildiriliyordu.



Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne, Bodrum Denizciler Derneği ve Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi tarafından bu yürütmenin iptaline ilişkin yapılan başvurudan karar çıktı. Muğla 1. İdare Mahkemesi, Çökertme Koyu’nun turizm merkezine çevrilmesi için yapılan planın mevzuata ve şehircilik ilkelerine uygun bulunmadığı gerekçesiyle planı iptal ederek Çökertme Koyu’nun imara uygun olmadığı kararını verdi. Bilirkişi raporuna göre planın hayata geçirilmesi durumunda Çökertme Koyu’ndaki bitki örtüsü ve doğal yaşam alanlarının bozulacağı vurgulanmıştı.



Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen bu kararla Çökertme Koyu imara uygun bulunmayarak, Çökertme turizm merkezi planları iptal edilmiş ve doğal çevre örtüsünün kurtulmuş olduğu bildirildi.


Emlak Haberleri Haberleri