Müjde! Eş Rızası Olmadan Ev Satışı İçin Yargıtay Emsal Karar Verdi

Eşin rızası olmadan konut satışı ve eş rızası olmadan ev satışı için Yargıtay çok konuşulacak emsal bir karara imza attı.

Eşin rızası olmadan konut satışı ve eş rızası olmadan ev satışı için Yargıtay çok konuşulacak emsal bir karara imza attı. Müjdeli kararın detayları haberimizde...

Ekonomik sorunlar yaşayarak büyük bir borç batağına düşen kişi bu borçlardan kurtulmak için borç karşılığı tapu devri yapmak için el sıkıştı. Ancak eşi bu duruma karşı çıkarak dava açtı. Yargıtay emsal karara imza attı ve tapu devrini "eş rızası" olmadığı için geçersiz saydı.



Karar "Emsal Karar" Olması Nedeni İle Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor...



Yüksek mahkeme vermiş olduğu karar ile "aile konutunun eş rızası olmadan devredilemeyeceği" kararını açıkladı ve satışı geçersiz saydı. Söz konusu olay İstanbul Avrupa Yakası'nda yaşandı. Yaşadığı ekonomik sorunlar nedeni ile ikamet ettiği apartman dairesini borcuna karşılık satan kişinin eşi mahkemeye başvurdu. 12. Aile Mahkemesi'ne başvuruda bulunan kadın tapu iptali davası açarak bu devre rızasının olmadığını dile getirdi.



Tapu'da Aile Şerhi Olmadığı İçin Dava Reddedildi



Kadın tapuya aile şerhi konularak satışın iptalini istedi. Davalı olan alacaklı taraf ise tapuda aile şerhi ifadesi olmadığı için kendilerinin iyi niyetli olduklarını belirterek davanın iptalini istedi. Dava aile mahkemesi tarafından tapuda aile şerhi ifadesi bulunmadığı için reddedildi. Davacı kadın söz konusu davayı iptal nedeni ile bu sefer Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 'ne taşıdı.



Eş Rızası Olmadan Aile Konutu Satılamaz!



Davayı ele alan Yargıtay emsal bir karara imza atarak eş rızası olmadan kesinlikle aile konutunun satılamayacağına hükmetti. Verilen bu karar emsal karar olması nedeni ile milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. İşte milyonlarca kadının mağdur olmasını engelleyecek aile konutu şerhi davası emsal karar metni;



"Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesi yetkili eşin izni için bir geçerlilik şekli öngörmemiştir. Bu sebeple söz konusu izin bir şekle tabi olmadan, sözlü olarak dahi verilebilir. Ancak maddenin ifadesinden de anlaşılacağı üzere, iznin 'açık' olması gerekir.



Somut olayda taşınmaz aile konutu olup, davalı eş dava konusu aile konutunu davalıya devretmiş .Bu işlem sırasında davalı eş tarafından davacı eşin açık rızası alınmamıştır. Açıklanan kurallar çerçevesinde eşin 'Açık rızası' alınmadan yapılan işlemin Hukuk Genel Kurulu'nca da açıkça ifade edildiği üzere 'Geçerli olduğunu' kabul etmek imkansızdır.



Eş söyleyişle eşin açık rızası alınmadan yapılan işlemin geçersiz olduğunu kabul etmek zorunludur. Hal böyle olunca, mahkemece Hukuk Genel Kurulunca benimsenen yukarıda açıklanan yasal düzenleme ve ilkelere uygun değerlendirme yapılarak davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde ret hükmü kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme hükmünün oy birliği ile bozulmasına karar verilmiştir"



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri