Pandemi Alışveriş Merkezlerini Vurdu, Cirolar Yüzde 23 Eridi

Alışveriş Merkezleri pandemi döneminde getirilen kısıtlamalar ve hafta sonu sokağa çıkma yasağından olumsuz etkilendi. Pek çok kişinin de hastalık kapma endişesi ile AVM'lerden uzaklaşması büyük bir ciro kaybı yaşanmasına neden oldu. AVM Perakende Ciro Endeksi Şubat 2021 raporu yayımlandı.

Koronavirüs salgını pek çok sektörü olumsuz etkilerken bunlardan biri de Perakende sektörü oldu. Özellikle de alışveriş merkezleri salgın döneminde büyük darbe yedi.

Zorunlu kısıtlama ve kapatma kararlarının yanı sıra insanların kapalı ortamda virüs kapma endişesi yaşaması, sinemaların ve restoranların kapatılması gibi çok sayıda nedenle alışveriş merkezlerinin ciroları büyük bir kayıp yaşadı.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ SON 1 SENEDE YÜZDE 23 KAYIP YAŞADI!

Yaşanan olumsuzluklar rakamlara da yansımaya devam ediyor. Açıklanan AVM Perakende Ciro Endeksi Şubat 2021 raporuna göre endeks 236 puana gerilerken AVM ciro endeksi yüzde 22,6 oranında azaldı.

AVM ziyaret sayısı endeksi bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 62 gibi son derece büyük bir oranda kayıp yaşarken bu da yaşanan düşüşün nedenini ortaya koydu. Alışveriş merkezlerinde kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar 2021 yılının Şubat ayında İstanbul'da 1.088 Lira, Anadolu'da 776 lira seviyesinde gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise 2021 yılının Ocak ayında 901 lira olarak gerçekleşti.

Alışveriş Merkezlerinde yaşanan kaybın büyümesindeki en önemli neden AVM'lerin en fazla ziyaretçi aldıkları hafta sonlarında getirilen sokağa çıkma yasağı kısıtlaması olarak gösterildi. Yine insanların hastalık kapma endişesi ile kapalı ortamlardan uzak durması, alışveriş merkezlerine büyüklüklerine göre aynı anda belirli sayıda kişinin girmesine izin verilmesi, sinemaların ve restoranların kapalı olması da ziyaretçilerin alışveriş merkezlerinden uzaklaşmasına neden oldu. Türkiye'de hizmet veren çok sayıda alışveriş merkezinin borçları nedeni ile el değiştirebileceği belirtiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri