TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi Açıklandı! Konut Fiyatları Yükselecek Mi, Düşecek Mi?

TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi Mayıs 2019 raporu açıklandı. Türkiye'de konut üretimi ve inşaatın maliyeti artmaya devam ederken konut fiyatları nasıl etkilenecek?

TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi Mayıs 2019 raporu açıklandı. Türkiye'de konut üretimi ve inşaatın maliyeti artmaya devam ederken konut fiyatları nasıl etkilenecek?

Mayıs 2019dönemine ait olan inşaat maliyet endeksi raporu TÜİK tarafından açıklandı.



İnşaat Maliyetleri 1 Yılda Yüzde 24.86 Arttı!



Açıklanan rapora göre 2019 yılının Mayıs ayında İnşaat maliyet endeksi (İME) bir önceki aya oranla yüzde 1,69 seviyesinde artarken bir önceki yılın aynı ayına göre ise yaşanan artış yüzde 24,86 olarak kayıtlara geçti.



Yine aynı dönemde b.ir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 18, işçilik endeksi yüzde 0,59 artış gösterdi. 2018 yılının aynı ayıno aranla ise yaşanan artış malzeme endeksi verisinde yüzde 24,30, işçilik endeksi verisinde ise yüzde 26,17 artış gösterdi.





Müteahhitlerin Yeni Konut Üretimi Maliyeti Bir Yılda Yüzde 25 Arttı



Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %1,67, bir önceki yılın aynı ayına göre %25,45 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %2,15, işçilik endeksi %0,65 arttı.



Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %25,02, işçilik endeksi %26,39 arttı.



Emlak , toki ve kredi haberlerinde bilgi alışveriş yapmak için TIKLAYIN





Konut Fiyatları Ne Olur, Düşecek Mi, Yükselecek Mi?



Konut sektöründe fiyatlar art ve talep ilişkisine göre belirlenirken talebin düşük olduğu dönemde düşen konut fiyatları, talebin artması ile beraber yükselişe geçer.



Konut satışlarında 2018 yılında başlayan durgunluk 2019 yılında ekonomik bozulmaların da eşliğinde giderek artarken düşen konut satışları fiyatları da aşağıya çekti.



TÜİK tarafından açıklanan her inşaat maliyet endeksi raporunda da görüleceği üzere sürekli olarak yeni konut üretimi maliyetleri artarken yaşanan bu artış piyasanın açılması ile beraber konut fiyatlarına ortalama yüzde 40 zam olarak yansıyacak gibi görünüyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri