Türkiye'ye 1 milyonluk daireyi 500 bin TL'ye düşürecek İngiliz Modeli! Kullanım Hakkı Satışı geliyor

Yüksek kira fiyatlarına ilişkin yeni bir çözüm önerisi geldi. Kullanım Hakkı Satışı adıyla İngiltere'de uygulanan sistem konutun yapı ömrü kadar satış hakkı sağlıyor. Sistemde arsa hakkı satılmıyor..

Konut fiyatlarının önlenemez artışı, maliyetlerin giderek yükselmesi ve konut alım gücünün azalmasıyla birlikte emlak sektöründe çok ciddi sorunlar oluştu. Kendi konutu olmayan vatandaşlar kiralık daire bulmakta ve kiralamakta zorlandılar. Çok ciddi zamlar ile karşı karşıya kalan vatandaşlar barınma tercihlerini değiştirmek zorunda kaldılar. Büyükşehirlerde çok daha büyük sorunlara neden olan yüksek kira fiyatları çok kısa sürede hükümetin öncelikli konusu haline geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunda 4 bakanlığın üzerinde ortak çalışma başlattığı ve meclis tatile girmeden uygulamaya girmesi için çalışan düzenleme ile yüksek kira fiyatlarına çözüm bulunması sağlanacak. Ayrıca hükümet konut üretiminde de maliyetleri düşürmenin yollarını arayarak konut fiyatlarının ucuzlamasını sağlayacak.

KONUT SEKTÖRÜNDE YENİ MODEL - KULLANIM HAKKI SATIŞI

Yüksek kira fiyatları nedeniyle zorluk yaşayan vatandaşlar için yeni bir çözüm önerisi geldi. İngiltere'de uygulanan sistem kısaca konutun yapı ömrü kadar satın alınmasını sağlıyor. Arsa ise sahibinde kalıyor. İngiltere'de uygulanan sistem önerisi Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) tarafından duyuruldu. Söz konusu model ile emlak sektörünün yaşadığı sorunların hızlıca çözülebileceği ifade edildi.

SÖZLEŞME İMZALANIYOR

Bu modele göre; kişiler sadece konutun yapı ömrü boyunca kullanım hakkını satın alıyor. Arsa mülkiyeti yine hak sahibinde kalıyor. Müteahhit sadece yaptığı konut bedelini ve kârını alıyor. Konutu alan kişiler ise müteahhide konut bedelini ödedikten sonra, konutun yapı ömrü kadar yapılan sözleşme kapsamında kira ödüyor.

MİRAS BIRAKILABİLİYOR

Yapı kullanım hakkı ile konutu alanlar için miras hakkı da bulunuyor. Kullanım hakkı alan kişi, yapının ömrü boyunca hakkını çocuklarına miras olarak bırakılabiliyor.

DETAYLARI AÇIKLADI

GAPAS Başkanı İsmail Özcan söz konusu modelin işleyiş sistemine dair açıklamada bulundu. Özcan konuşmasının başında söz konusu sistemin Türkiye'de de kullanımda olduğunu özellikle turizm, madencilik ve tarım gibi alanlarda tercih edildiğini vurguladı.

Özcan sistem hakkında ise “Yeni mülkiyet sistemiyle; arsanın mülkiyeti ilk sahibinde kalıyor, daire veya dükkan alan, satış fiyatı olarak arsanın bedelini değil, müteahhidin inşaat maliyetini ödüyor, arsa sahibine de uzun süreli olarak kira ödüyor” ifadelerini kullandı.

1 MİLYONLUK EV 500 BİN TL'YE DÜŞECEK

Söz konusu sistemde 1 milyon TL olan konutun 500 bin TL'ye alınabileceği belirtiliyor. Konutun kullanım hakkını alanlar ise arsa sahibine her ay arsa kira parası ödüyorlar.

TÜM KESİMLER İÇİN AVANTAJI VAR

Özcan konuşmasını ise "Vatandaş fiyatı erişebilir bir konuta sahip oluyorken, müteahhit inşaat yapıp satıyor. Arsa sahibi arsayı elden çıkarmadan uzun vadeli getiriye kavuşuyor” ifadeleriyle tamamladı.

Emlak Haberleri Haberleri