Üniversite Şehirlerinde Öğrenciler Döndüğünde Kiralar Artacak Mı?

Koronavirüs ile mücadele sürecinin en önemli etkisi alınan tedbir önlemleri oldu. Salgının etkilenin azaltılması adına atılan adımlar kapsamında uzaktan eğitim modeli oluşturuldu.

Koronavirüs ile mücadele sürecinin en önemli etkisi alınan tedbir önlemleri oldu. Salgının etkilenin azaltılması adına atılan adımlar kapsamında uzaktan eğitim modeli oluşturuldu. Bunun yanında işletmelerin faaliyetlerine ara verildi, hafta sonu sokağa çıkma yasakları uygulandı.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ ÇOK OLAN ŞEHİRLER ETKİLENDİ

Alınan tedbir önlemlerinin önemli ekonomik etkileri olurken bu etkilerin en çok hissedildiği şehirler ise üniversite öğrencisi çok olan iller oldu. Özellikle Konya, Eskişehir, Bursa gibi üniversite şehri olarak bilinen illerde emlak sektörü durumdan çok etkilendi. Pandemi sürecinde öğrencilerin şehirleri terketmesi ve sürecin sürekli uzama ihtimali olması nedeniyle öğrenciler evlerini boşalttılar. Bu duruma ek olarak şehirlere bu yıl yeni öğrenci de gelmeyince öğrenci şehirlerinde evlerin boş kalmasına neden oldu.

Sürece dair değerlendirme ise Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi'den geldi. NTV'ye açıklamalarda bulunan Erdal Çelebi hem pandemi sürecinin emlak sektörüne etkisini hemde bundan sonraki döneme dair beklentilerini açıkladı.

ÖĞRENCİLER GELSE KİRALAR YÜZDE 15 ARTAR

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çeleb yapmış olduğu konuşmasında Bursa özelinden süreci ele aldı. Erdal Çelebi konuşmasında pandemiden dolayı bu yıl Bursa'ya öğrencilerin gelmesini beklemediklerini ifade etti. Bu durumdan dolayı insanların kısa dönemde ev tutmak istemediklerini ifade eden Çelebi, bu bölgelerde yaşananekonomik etkileri şu sözlerle açıkladı. "Öğrencilerin yoğun olduğu Görükle Bölgesi esnafı, ev sahipleri ve emlakçılar sancılı bir dönem geçiriyor. Evler yüzde 75 oranında boş. Satış olarak Görükle'de bir hareketlilik var ancak kiralıklar durağan. 1+1 ve 2+1 dairelerin kiraları şu an bin lira ile 2 bin lira arasında değişiyor. Öğrenciler gelirse kiralarda yüzde 10-15 bandında artış bekliyoruz."

Emlak sektörü dışında bölge ekonomisini de ele alan Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, öğrencinin olduğu yerde tüketim ve hareketlilik olduğunu söyledi. Öğrencilerin geldiği zaman sadece emlak piyasası değil, bölgedeki kafe, giyim, lokanta her şey hareketlenecek diyen Erdal Çelebi ekonomin canlanacağını belirtti.

KONYA'DA KİRALAR ARTMAZ

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay ise yapmış olduğu konuşmasında öğrencilerin döndüklerinde boş ev bulmakta zorlanmayacaklarını söyledi. Şu dönemde ev masraflarının ev sahiplerine yük olduğunu ifade eden Altınay ev sahiplerinin kolaylık sağlayacağını ve kiralarda artış olmayacağını söyledi.

Emlak Haberleri Haberleri